Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at et gammelt bolighus på Grannessletta var politistasjon under krigen og at Dorthea Rabbe utviklet husmorskolen til en av landets største? Nå er historielaget klar med ny årbok

For sjette året på rad setter medlemmer i historielaget utvalgte solahistorier mellom to permer.

- Vi følger samme mal som tidligere og prøver å ha et bredt spekter i både geografi og tid, sier leder i Sola Historielag, Tor Erik Hansen.

Årboken fra 2021 er nå publisert og skal lanseres 26. oktober. Det skjer på kulturhuset, og Ottar Kjørmo skal da fortelle historien om Sola politihus. Et 116 år gammelt bolighus på Grannessletta var i sin tid en politistasjon. Huset ble tatt i bruk av politiet under krigen, og det var her folk måtte henvende seg dersom de skulle reise mer enn tre mil ut av Sola, eller om de hadde noe å klage på overfor tyskerne.

Et stykke unna, på Sømme, ligger en annen bygning av eldre dato. Det er Sømme husmorskole som har fått sin historie fortalt i denne årboken. Den handler først og fremst om Dorthea Rabbe som var skolens første bestyrerinne; en stilling hun hadde i 25 år.

Et spenn i tid og sted

Kåre Kvalvik fra Utsira var ordfører i Sola i to perioder på 80-tallet; en tid da Sola var landets rikeste. I hans tid ble det foretatt en mengde investeringer i form av nye barnehager, skoler, idrettsanlegg og kulturhus. Historien om Høyre-politikeren som også var lærer på Sola ungdomsskole er nå skrevet av historielaget.

Redaksjonen i historielaget har også samlet mange flere historier i denne årboken, slik som fortellingen om alvasteinen; gudesteinen på Myklebust, historien om Erling Skjalgssons siste dag, pandemier og epidemier i Sola gjennom tidene, redningshelikopteret Sea King og sokneprest Lars Tjeldflaat. Blant andre.

Kommentarer til denne saken