Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at det eksisterer et eget tilsyn for å hindre feilskilting på parkeringsplasser - og de har vært på besøk i Sola?

I snart fem år har Parkeringstilsynet eksistert.

For abonnenter

I løpet av de snart fem årene Parkeringstilsynet har vært i drift, har tilsynet gjennomført kontroller over hele landet.

– Der hvor vi gjennomfører tilsyn finner vi som regel feil og mangler. Det kan for eksempel være bruk av feil skilt, mangelfull skilting eller manglende handicap-parkering, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn.

Det er nemlig slik at parkeringsforskriften stiller krav til alle som tilbyr såkalt vilkårsparkering. Dette er alle som tilbyr en offentlig tilgjengelig parkeringsplass mot betaling, med tidsbegrensning eller andre vilkår for at du skal få lov til å parkere der.

– Siden oppstarten har vi mottatt mer enn 900 tips om parkeringsanlegg med mulige feil. Tipsene kommer fra privatpersoner, bransjen selv, kommuner og fra parkeringsklagenemda, sier Jansen.

Les også

Dette skiltet skaper reaksjoner. Ser du hvorfor?

Parkeringstilsynet ble etablert i 2017. Da var parkeringsbransjen preget av mange aktører med ulike regelverk som ble praktisert på ulik måte. Det var et sterkt behov for samordning, og et tydeligere felles regelverk for parkering.

Parkeringsforskriften gir parkeringsbransjen felles rammer for hvordan de skal drive parkeringsplassene de tilbyr. Forskriften skal sikre at parkeringsbransjen er forbrukervennlig, at parkeringsplassene er universelt utformet, og at tilbudet er av god kvalitet og mest mulig likt, uavhengig av hvem som tilbyr parkeringen.

Det er også krav til at alle parkeringsplasser med betaling skal ha en betalingsautomat og i tillegg en løsning som gjør det mulig å betale via for eksempel mobiltelefon.

Så langt har tilsynet vært på tur i Sola én gang. Det skjedde i 2020. De avvikene som ble funnet den gang er blitt utbedret.

Les også

Derfor har du ikke sett parkeringsvakter i sentrum

Kommentarer til denne saken