Nå skal tiendeklassinger over hele landet ta et viktig valg for framtida. Sola videregående skole rekker ut en hjelpende hånd til ungdommer i tenkeboksen.

– Her på Sola vgs kan vi være oss selv!

Annonsørinnhold fra

Ungdom om Sola vgs: – Her blir vi sett og får mange muligheter

Nå er det nytt år og nye muligheter. For ungdommer på 10. trinn betyr det at et viktig valg nærmer seg. Sola videregående skole inviterer til åpen dag for å gjøre valget lettere.

Torsdag 12. januar har Sola vgs to timer med åpent hus for alle potensielle søkere med foresatte. Her vil både lærere og elever vise rundt og fortelle hva skolen kan tilby. I år har rektor Sigurd Svela en helt spesiell nyhet: Skolen, som allerede tilbyr vg2 og vg3 flyfag, utvider med nok en linje i flyspekteret, nemlig en splitter ny dronelinje.

Vi har møtt en gjeng som er godt fornøyd med valget de har tatt.

For Jørgen Hatleskog var det en lettelse å få mer praktiske fag på skolen.

– Jeg liker å jobbe med hendene og har lært veldig mye på bare noen få måneder.

– Lett å bli kjent med nye folk

– Jeg var ikke så glad i ungdomsskolen. Det var ikke noe for meg med all teorien.

Jørgen Hatleskog (16) har på seg oransje arbeidsdress og er egentlig midt i undervisningen, men tar seg tid til en liten prat. I august startet han på Teknologi- og industrifag, TIF, ved Sola videregående skole.

På Sola vgs treffer han mange kjente fra håndballmiljøet han har gått i siden han var ganske liten.

– Men det er også mange som ikke er fra Sola. Det er folk fra ulike steder og det er lett å bli kjent med nye folk her, sier han.

Kantina ligger like innenfor hovedinngangen. Den er felles for hele skolen og blir fort en samlingsplass for både gamle og nye venner.

Har bestemt veien videre

For Jørgen var det to ting som var avgjørende for å velge Sola vgs.

– Det er nær der jeg bor, og så har skolen den linja jeg har lyst til å søke meg videre på, sier 16-åringen, som har flyfag som mål. Selv om han allerede har bestemt seg for veien videre, er han glad for variasjonen i både undervisning og tema på vg1 på TIF.

– Vi får en innføring i veldig mye forskjellig. Jeg føler vi får lære og vite alt vi trenger for å velge til neste år, legger han til.

Sofie Dersyd (18) har startet på vg1 to ganger. Nå er hun på rett plass.

– TIF har så mye forskjellig. Jeg blir aldri lei!

– Over all forventning

Sofie Dersyd er eneste jenta i sin TIF-klasse.

– Det går veldig fint. Det er egentlig litt herlig også - lite drama, sier hun og smiler.

Da Sofie startet på videregående skole var det hest som var i fokus og hun valgte naturbruk på Øksnevad vgs.

– Etter et halvt år fant jeg ut at det ikke var det jeg ville jobbe med. For meg er hest en hobby, sier 18-åringen som igjen gikk i tenkeboksen.

– Jeg valgte Teknologi- og industrifag fordi jeg var usikker på hva jeg ville bli, men ønsket å gjøre noe praktisk. Her er det mange muligheter. Vi får prøve noe nytt hele tida og du blir aldri lei. Det har vært over all forventning, sier Sofie og innrømmer at hun var litt skeptisk til å være eldre enn klassekameratene.

– Men det er det ingen som bryr seg om. Her er det veldig avslappa og fint. Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg vil neste år, men kranfører eller cnc-operatør ser veldig gøy ut, sier hun.

At det ble akkurat Sola vgs hadde med både skolen sine fasiliteter og beliggenhet.

– Jeg bor på Sola og det er veldig godt å slippe buss. I tillegg er verkstedene på skolen skikkelig fine. Her har vi alt vi trenger av utstyr, forteller hun.

REKTOR: Sigurd Svela er rektor ved Sola videregående skole.

Åpent hus

Rektor Sigurd Svela håper mange velger å komme innom Sola vgs 12. januar mellom 17.00 og 19.00, for å bli bedre kjent med skolen. Her blir det ulike stander i kantina, informasjonsmøter, kjemiforsøk med laging av is og omvisninger. Det blir også satt opp buss som går til der flyfag holder til.

– Vi er en kombinert-skole med mange utdanningsvalg. Sola videregående skole har et spenstig mangfold blant elevene, og mange forteller at de opplever at de kan være seg selv her hos oss. Det synes jeg er flott å høre. Vi er en skole med høyt under taket, sier rektoren, og legger til at Sola vgs scorer høyt på elevundersøkelser på både trivsel og støtte fra lærerne.

– Vi har et godt lag rundt elevene. Målet er at alle skal trives og oppleve mestring, enten de går studieforberedende linjer eller yrkesfag, sier Svela.

Sola vgs har et godt samarbeid med ulike aktører i lokalmiljøet og har tilgang til en idrettspark andre skoler bare kan drømme om. Her er håndballhall, turnhall, fotballbaner og sandvolley-bane. Sola vgs er også eneste skole i distriktet som tilbyr toppidrettslinje i banesykling, med en velodrom i nabolaget. Skolen utvidet også med et nybygg i 2020.

Håndballinja er populær.
Sola vgs har nylig gjort en millioninvestering i nye cnc-maskiner.
Workwear
Klasserommene på elektroavdelinga er nylig oppusset.
Elevene forteller om et miljø der du kan være deg selv.
Smile, Gesture, Thigh
– Skolen har moderne og nytt utstyr.
Smile, Wood, Red
Kantina er et knutepunkt for hele skolen.
Denne gjengen er fornøyde med valg av skole.
Social group, Smile, Outerwear, Workwear, Orange, Community

Dronefag

Fra høsten 2023 tilbyr Sola vgs en helt ny linje: Dronefag. Skolen har jobbet med å få dette faget fra 2019 og rektor gleder seg over at linja nå blir en realitet.

– Allerede i fjor bygget vi droner på TIF, men fra høsten skal vi også utdanne dronepiloter for droner opp til 25 kilo, sier han og forteller videre at dronefag vil være mye mer enn flyging, og nevner risikovurdering og bearbeiding av data som eksempel.

– Vi skal være den beste og mest næringsrettede droneutdanninga i landet, slår han fast.

Dronefag er for elever på vg2, som har gått vg1 elektro. Du må ikke ha gått vg1 på Sola for å søke.

Vil du vite mer om Dronefag?

Amalie Austigard (18) lot hobbyen styre valget av både skole og videregående linje.

Idrett som avbrekk

– For meg var det viktig å ha noe mer enn teorifag. Ved å velge idrett får jeg et avbrekk i skolehverdagen, sier hun.

Solajenta Amalie valgt Sola vgs på grunn av nærhet til skolen, men også på grunn av fasilitetene.

– Her er det egen turnlinje og så slipper jeg jo å ta buss, sier hun og trekker fram at det gjør noe med miljøet når alle i klassen har samme interesse.

– Alle er glad i idrett og har konkurranseinstinkt. Da er det kanskje ikke så rart at vi klikker så godt. I tillegg så har vi hatt to klasseturer hvert år. Det gjør også at vi blir bedre kjent, sier Amalie.

TURN: Amalie Austigard har turn på timeplanen på Sola videregående skole.

Avslappa stemning

18-åringen liker godt stemninga på skolen.

– Det er litt avslappet. Her kan du være den du er. Det er ingen som reagerer hvis du kommer i svett treningstøy en dag, legger Amalie til.

– Og idrettsmessig, må jo dette være en av de beste idrettsparkene i fylket. Hvilken annen skole har flere haller, fotballbaner og en velodrom nesten vegg i vegg? spør Amalie ut i lufta.

– Det er heller ikke alle skoler som har en Camilla Herrem og en Steffen Stegavik som lærere, skyter Ane Sofie Tronstad Espeset (18) inn fra sidelinja.

STUDIESPESIALISERING: Ane Sofie Tronstad (18) likte bedre realfag enn idrettsfag, men valgte å beholde håndballen som valgfag på vg1.

– Nå har jeg alle mulighetene

Ane Sofie går vg3 Studiespesialisering med idrett. 18-åringen har tilbrakt mange timer i en håndballhall og hadde fem timer ekstra med favorittsporten hver uke i første klasse.

– Jeg har spilt håndball siden jeg var liten og det stod mellom idrett og studiespesialisering, men jeg fant ut at jeg likte bedre realfag enn idrettsfag. Dessuten har jeg nå alle mulighetene når jeg skal videre. Det var litt viktig for meg. Men det var veldig gøy å få ha de timene ekstra med noe annet, sier Ane Sofie, som bor fem minutter å gå fra skolen. Men hun legger ikke skjul på at lærerne med håndballerfaring også hadde litt å si.

– Det er bra miljø med mange ulike folk. Her på Sola vgs er alle greie, rett og slett, sier hun og ler.

– Lærerne er også veldig flinke på å tilrettelegge, legger hun til, og får raskt støtte fra Amalie.

– Lærerne bryr seg oppriktig om oss, smiler når vi treffes i gangene og tar seg tid til en prat, sier hun.

Smile, Human, Sleeve, Gesture, Happy, Community

PROFILERTE LÆRERE: De profilerte håndballspillerne Steffen Stegavik og Camilla Herrem er lærere på håndballinja på Sola vgs. Camilla spiller på Sola og Steffen er trener samme sted. Begge har erfaring fra lanslaget.

Mange forteller at de opplever at de kan være seg selv her hos oss. Det er noe flott med det. Vi er en skole med høyt under taket

Sigurd Svela, rektor Sola vgs

Crescent

Espen Tøge (16) og Elias Aurebekk (16) valgte vg1 elektro.

– Det er lett å trives her. Klassen har blitt en fin og sammensveiset gjeng allerede.

– Mange yrker starter med elektrofag

Espen Tøge (16) og Elias Aurebekk (16) er begge elever ved Vg1 Elektro.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville, men elektro har mange muligheter, sier Espen og trekker fram at mange ulike yrker starter med elektrofag.

– Elektro her på Sola vgs har fått nyoppussede klasserom og utstyret er også veldig bra, legger han til og får støtte av klassekamerat Elias.

– Jeg har elektrikere i familien og hadde hørt det var et gøy fag med mange muligheter. Og så var jeg skikkelig lei ungdomsskolen og trengte å lære på en annen måte, sier han.

At skolen starter opp med vg2 dronefag passer også bra for Elias, som brukte en del av konfirmasjonspengene på nettopp en drone.

– Jeg har holdt på med droner på fritida i ett og et hlavt år og har også hatt sånne små leketøysdroner da jeg var yngre, så jeg vurderer sterkt å søke meg inn på den nye linja, sier han.

Søknadsfristen til Sola vgs og alle andre videregående skoler er 1. mars.