I fjor fikk kommunen 3,4 millioner kroner av staten til å sette opp gratis fritidsaktiviteter i sommerferien for barn og unge. Bakgrunnen var at alle koronarestriksjonene siden mars 2020 hadde ført til store begrensninger på fritidsaktiviteter. 1100 barn og unge i Sola søkte seg på de mange aktivitetene som kommunen da satte i stand på svært kort tid og som ble kalt Sommer i Sola. Det var aktiviteter innen musikk, dans, litteratur, idrett og mye annet.

– Det sier mye om pågangen og interessen. Dette er det behov for, mener Høyre-gruppeleder Janne Stangeland Rege.

Sammen med Venstre, SV og MDG kommer Høyre med forslag i formannskapet tirsdag om at det settes av tre millioner kroner av kommunens overskudd til aktiviteter i sommerferien.

– For barn og unges psykiske helse er dette viktig. Å leve med restriksjoner i så lang tid som vi har gjort, har sine konsekvenser. Vi hører det overalt at det er blitt tøffere for mange barn og unge. Det kan bli en pandemi etter pandemien av psykiske helseutfordringer, mener Stangeland Rege.

– Viktig at det er gratis

Anja Berggård Endresen, gruppeleder i Venstre, påpeker at dette vil være vel anvendte penger og at det er svært viktig at det blir gratis.

– Det er viktig at det ikke blir noen som ikke kan være med fordi familien ikke har råd til det, sier hun.

Bettina Lindgren, gruppeleder i SV, mener det også bør være tilbud for funksjonsnedsatte barn.

– Jeg håper vi kan få til aktiviteter som absolutt alle kan være med på, sier hun.

De ønsker alle at det skal være aktiviteter for alle barn og ungdom og at det blir et variert tilbud, ikke ulikt i fjor.

– Sommer i Sola var en stor suksess, og vi ønsker å gjøre dette igjen. Samtidig var det kjekt at vi fikk ta hele kommunen i bruk. Det var tilbud flere steder, ikke bare på kulturhuset eller i Sola sentrum, sier Stangeland Rege.

Kjekk sommerjobb

Lag og foreninger deltok på aktivitetene i fjor, og Sola turn er blant dem som allerede har sagt at de ønsker å være med igjen.

– Jeg er sikker på at også andre står klar til å bidra – slik de gjorde i fjor. Samtidig var det mange unge som fikk sommerjobb, og det var gjerne deres første jobb. Det er også kjempeviktig, mener Stangeland Rege.

Anja Berggård Endresen mener det var svært positivt at unge fikk prøve seg på aktiviteter de gjerne er nysgjerrig på.

– Etter som det var gratis var det lett å få prøve seg på nye ting innenfor trygge rammer, påpeker hun.

Håper på flertall

Bettina Lindgren mener et tilsvarende sommertilbud som i fjor også var positivt for foreldre.

– Det er mange aleneforeldre som har problemer med å få feriekabalen til å gå opp, gjerne med barn som egentlig er litt for små til å være alene. Disse aktivitetene vil da kunne gjøre det enklere for flere å kunne være på jobb og samtidig vite at barna er ute på en aktivitet og har det kjekt, sier hun.

Partiene håper nå på flertall i formannskapet tirsdag slik at fritidsvirksomheten kan komme så raskt som mulig i gang med å rigge til en ny runde med Sommer i Sola.