– Stadig oftere får vi meldinger om egen beredskap i tilfelle det oppstår en krise.

Slik innleder Sola Venstre en interpellasjon som de tar opp i kommunestyret denne torsdag.

Myndighetene oppfordrer alle til å ha et beredskapslager hjemme. Deres råd er at du bør oppbevare produkter som kan dekke dine grunnleggende behov i tre dager. Har du barn i skolealder kjenner du sikkert til samtykke skjemaet om å gi ditt barn Jodix tabletter. Og senest denne uke kalte statsministeren inn til pressekonferanse fordi «Krigen er i en mer alvorlig fase» og at «politiet har fått forlenget midlertidig bevæpning».

– Mens vi kjøper inn vann, batterier og middagshermetikk, lurer jeg på om vi har et sikkert blodlager? Sykehuset vårt trenger allerede i dag mer blod og er trolig ikke forberedt på å kunne håndtere en krisesituasjon, sier Venstre-politiker Koenraad Beeckman.

Håper på flere blodgivere med blodbussen

Han mener at det er på tide at vi også inkludere sikker tilgang til blod i den pågående beredskapen.

– Å hele tiden ha tilstrekkelig med blod og blodprodukter er livreddende viktig. Det finnes ingen erstatning for blod. Det er et levende materiale, og selv med moderne og avansert teknologi kan ikke blod fremstilles kunstig – det må gis, bemerker han.

«Sykehus i våre hender» har gitt Helse Stavanger en mobil blodbank som er en topp moderne enheten med all nødvendig teknologi for en sikker og god tapping av blodgivere. Den mobile blodbanken, som er en avansert tappeenhet, har all nødvendig teknologi. Enheten gir god plass til fem kransenger, intervjurom, personalrom/kjøkkenkrok, toalett og garderobe og vil kunne betjene fire givere om gangen.

Denne bussen ønsker Venstre skal kjøre innom Sola med jevne mellomrom i håp om at innbyggere melder seg som blodgivere.

– Med denne blodbussen blir det enklere å oppsøke blodgiverne der de er og når de kan. Den mobile enheten gir større fleksibilitet for blodgiverne, og de sparer reisetid til sykehuset.

Venstre ber nå kommunestyret om at det fremmes en sak som ser på flere egnede lokasjoner denne blodbussen, med visse intervaller, kan besøke Sola kommune, samt fremme forslag om hvordan kommunen kan bistå aktivt med informasjon og rekruttering av nye blodgivere.

Ordfører Tom Henning Slethei svarte bekreftende og ber kommunen gå i dialog med sykehuset om å få blodbussen til Sola.