– Vi er alle her for å lære, og vi lærer gjerne bort det vi kan, sier Marit Volline Nessler.
Sammen med Wenche Falkenhaug, Margunn Helland og Torill Håkonsen forteller hun ivrig hvor kjekt det er i fellesskapet i Sola Husflidslag. I lokalene på Stangelandsenteret er det nå fullt med håndarbeid i mange ulike teknikker. Snart skal mye av det vises frem under Høstmessen 11. og 12. november i senteret. Med seg har de Frivilligsentralen, Kirkens Bymisjon og Vivil Leve.
– Mange har jobbet veldig lenge med det som nå vises frem, og målet vårt er å markedsføre husflidslaget og alt vi gjør, sier Wenche Falkenhaug.
Et vell av teknikker
På et stort bord ligger det strikkede klær, pledd, hodeklær, sokker og annet som er strikket, lappet eller sydd. Her er broderier i mange teknikker, skinn, vev, sølv, toving og lappeteknikker.
– Medlemmene våre driver med mye forskjellig, og dette er noe av det vi vil vise frem under Høstmessen, sier Falkenhaug.
Torill viser frem et sjal som er drapert over en byste. Sjalet er laget av forsvinningsplast. Garn og stoffrester legges mellom to lag av denne plasten, og så sys det på kryss og tvers med maskin. Plasten forsvinner når en løser den opp i lunkent vann.
– I husflidslaget driver vi også mye med retro. Vi bruker gamle ting til å få noe nytt, og det er nesten ikke måte på hva en kan lage her, sier hun.
– Uansett hva du kan er du velkommen
På et stativ henger ulike vesker. Mange av består av små biter av papir, gjerne fra ukebladet, eller magasiner som flettes sammen. Flere håndarbeidsteknikker er i dag rødlistet fordi de er i ferd med å dø ut. Husflidslaget jobber derfor for å bevare disse tradisjonsrike teknikkene og lære dem videre.
– Vi har et høyt forbruk i dag, og vi vil vise hvordan man kan bruke teknikkene til å reparere og redesigne. Vi er opptatt av å holde på tradisjonene innen håndarbeid, men vi vil også utvikle oss. Derfor er vi alle her for å lære, og vi lærer av hverandre hele tiden, sier Torill Håkonsen.
Har de stoff til overs, tas det med slik at det kan komme til nytte for noen andre. Wenche Falkenhaug forteller at husflidslaget er svært aktivt, og at de også har gjort suksess med ung husflid, som er rettet mot barn. Deres arbeid skal også vises frem på messen.
– Vi ønsker også enda flere medlemmer, og det er viktig for oss å få frem at folk ikke må tro at de ikke kan bli med fordi de sikkert ikke er gode nok. Her er det ingen konkurranse. Enten du kan noe, eller ingenting, er du velkommen. Alle er her for å lære og finne inspirasjon, sier hun.