Denne artikkelen ble først publisert i august 2021, men trekkes opp igjen til glede for nye og gamle lesere. Denne gang er artikkelen åpen for alle, for å gi en smakebit på hva du kan lese som abonnent på Solabladet.

– Planen var å drive noe for meg selv, men jeg så aldri for meg å skulle drive noen form for takeaway, forteller 25-åringen med et lurt smil.

Han setter seg ned på en av benkene som står plassert utenfor gatekjøkkenet.

– Jeg er ganske fornøyd, sier han og peker blikket mot det store blå skiltet som henger på den lille hvite sjappen i Sola sentrum.

Stort ansvar for en 23-åring: – Jeg savner litt fritid

Soheil er født i Stavanger, og flyttet sammen med familien til Sola da han var åtte år gammel.

Som barn fulgte han nøye med da moren lagde tradisjonell pakistansk mat.

Etter å ha fullført to år på skolebenken på service- og samferdsel bestemte solabuen seg for å satse.

– Det er egentlig den perfekte plassen for meg å drive noe på egen hånd. Også er det bare en femminutters spasertur til jobb. Det er veldig greit, sier Soheil.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er travelt å drive et gatekjøkken på egen hånd og uten ansatte.

– Jeg tok dette valget da jeg var 23 år, og den gang var jeg ikke klar over hva det ville innebære og hvor mye jobb det kom til å bli. Mange dager er lange, og jeg kan fort stå her i 12–13 timer. Jeg savner litt fritid.

Soheil understreker at han ikke angrer på valget, og forteller at han har lagt sitt hjerte til Snadderbuå.

Jeg har ingenting imot at jobben er krevende. Jeg liker å stå på når det blir hardt, og jeg liker utfordringer. Det er da jeg trives

Soheil Zia Naweed

Videre forteller han fornøyd hvordan veien gikk til og hvordan han endte opp med å overta Snadderbuå. Det hele beskriver han som en tilfeldighet, for Soheil hadde ingen konkrete planer for framtiden.

Likevel visste han at han ville drive noe selv.

– Jeg fikk tilbud om læreplass i kontorfaget, men takket nei til det. Jeg er ikke en person som liker å stå opp tidlig, og jeg var egentlig klar for et rolig friår. Jeg fikk min første jobb på Deli de Luca i Sandnes hvor jeg jobbet i et par år, men det var en deltidsjobb og etter hvert kjente jeg at jeg hadde mer å by på.

Soheil bestemte seg derfor for å ta det store steget. Han ville starte sin egen restaurant på Lura.

– Det gikk dessverre ikke helt etter planen. Heldigvis kjenner jeg godt til dem som drev Snadderbuå tidligere, og da de skulle selge fikk jeg en mulighet jeg ikke kunne si nei til.

De tidligere eierne anbefalte Soheil å prøve seg i Snadderbuå før han etter hvert kunne drømme større.

Etter to uker med opplæring tok Soheil styringen i den lille hvite buå.

– Økt konkurranse gir meg drivkraft

Snadderbuå har hatt flere eiere opp gjennom. Allerede før 1988 eksisterte det som het Sola Gatekjøkken. På slutten av 80-tallet flyttet de til dagens plassering av Snadderbuå, etter at Handelslaget kjøpte grunnen hvor gatekjøkkenet tidligere sto.

Konseptet har holdt seg nokså stabilt i over 30 år, men Soheil har valgt å tilføre noen indiske smaker på menyen.

– Det kommer stadig nye endringer. Jeg har hentet inn noen indiske småretter, som kan fås med kjøtt eller vegetar. Etter at jeg tok over har jeg fått en del muslimske kunder. All mat tilbyr jeg derfor også i halal, og har en separat grill for dette. Det er veldig kjekt å selv kunne velge hvordan menyen skal være, sier Soheil.

Han forteller videre at han har gjort flere endringer i Snadderbuå, som han mener var nødvendige for å bedre matsikkerheten og HMS.

Gatekjøkkenet har en lang historie i Sola, preget av både oppturer og nedturer. Mange husker gjerne da Snadderbuå tok fyr i 2011.

Brannen førte til store skader utvendig og innvendig. Selv om brannskadene var fikset lenge før Soheil overtok, har han gjort flere oppgraderinger.

– Jeg har fått det renere og penere, og flere valg på menyen. Jeg er veldig fornøyd med resultatene. Det har også vist seg økonomisk lønnsomt helt siden min tredje måned her, forteller Soheil stolt.

Likevel peker han på en usikker framtid med tanke på den stadig økende konkurransen i Sola sentrum.

– Det er en enorm konkurranse blant alle mattilbydere her, som gjør at jeg må stå på ekstra mye. Det gir meg drivkraft, men det krever mye. Heldigvis får jeg mye hjelp av min far, og etter hvert vil jeg nok ansette noen. Jeg tror ikke jeg hadde klart det helt alene. Foreløpig ser jeg for meg at dette er noe jeg kan drive med resten av livet, men jeg er spent på hva framtiden bringer, smiler Soheil.