Gå til sidens hovedinnhold

Urban Natur med grønn kveld i Drivhuset på Bærheim: – Stadig flere ønsker starthjelp for å dyrke sin egen mat

I Drivhuset på Bærheim jobbes det for å øke kunnskapen og inspirere til å skape grønne rom i urbane miljøer.

Urban Natur arrangerer på ny grønn kveld onsdag, og i den forbindelse er Andrew McMillion invitert til Drivhuset på Bærheim.

Andrew McMillion kom til Norge i 2006 og gikk fra en jobb i IT-bransjen som Key Account manager for noen av de største selskapene i verden, til å kjøpe et økologisk småbruk i Viken. Han mener det er noe helt annet å være en del av et økologisk system, enn kun å observere det.

– Jeg har lært av naturen gjennom konstant interaksjon. Jeg er opptatt av å inkorporere naturen i eget liv ved spise den, være i den og skape orden i det økosystemet som jeg er en del av, sier han i en pressemelding.

Som hovedregel planter og sår Andrew kun spiselige vekster i hagen sin. Han sparer også frø fra alt som dyrkes i veksttunnelen, og denne reproduksjonen mener han flere bør prioritere framover. For Andrew er biomangfold viktig. Derfor dyrker han også en rekke insektvennlige planter.

– Vi spiser intravenøst, dekker oss med masker når vi dyrker mat og forholder oss til excel-ark. Menneskene må i større grad bli en del av økologien. Vi må bidra som de viktige brikkene vi er, uten å ødelegge naturen.

Målet for 2020 var at familien skulle være selvberget i alle 12 av årets måneder.

Urban Natur sier de opplever stor interesse for økologi.

– Det har ikke vært større fokus på selvberging siden krigen. Flere og flere ønsker starthjelp for å komme i gang med dyrking og «matauk». For private er utfordringen at man ofte bare har små terrasser eller hager til rådighet, men det finnes heldigvis mange arealeffektive løsninger, forteller Heidi Sanden i Urban Natur, som holder til i Drivhuset på Bærheim.

Sanden forteller at utviklingen vises på flere områder. Det kommer forespørsler fra barnehager, skoler og velforeninger. Noen sjekker om det er mulig å lage et prosjekt i forhold til budsjettet de har, mens andre har helt konkrete planer.

– Å bringe kjøkkenhage eller Food forrest inn i urbane strøk, små sentrum eller sykehus, skolegårder og barnehager er spennende og givende prosjekter. Dette vil være vinn-vinn for alle, og med et større fokus på aktivitet og nærhet til naturen, oppnår man både forståelse og respekt, trivsel, bedre helse og grønne områder der det tidligere var grått, sier hun.

Urban Natur engasjerer seg i å skape grønne, sosiale rom og dyrke nyttevekster både i og utenfor urbane strøk.

– Selv om det meste vi gjør er småskala, betyr det likevel noe; Dersom flere velger å bruke og kjøpe økologisk, vil det påvirke flere til å dyrke økologisk. For oss er det naturlig å både være pådrivere og utvikle dette konseptet videre, og vi ønsker derfor å samarbeide med bønder og produsenter som kan tilby kundene våre kortreiste, økologiske og uemballerte produkter, sier Sanden.

Selskapet har derfor startet å komponere Food forrest og kjøkkenhager basert på kundenes – og egne ønsker, for å skape grønne spiselige oaser.

Kommentarer til denne saken