Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsrådet trenger nye kandidater: – Bli med på å gjøre Sola enda bedre for ungdom

– Bli med! Det er kjekt og veldig lærerikt, sier leder i ungdomsrådet Bianca Bysheim Voll og medlem Tjerand Prante-Bø.

Leder i ungdomsrådet Bianca Bysheim Voll og medlem Tjerand Prante-Bø har begge vært med i ungdomsrådet en stund og trives godt.

– Det er veldig lærerikt. En får god kunnskap om kommunen som organisasjon og hvordan ting virker og henger sammen, sier Prante-Bø.

Han går andre året på St. Olav videregående skole og sier han har lært mye av å være en del av ungdomsrådet.

– Det er en god erfaring å ha med seg, og det er også mange viktige saker vi får gitt politikerne innspill i, sier han.

Saker som angår ungdom

Ungdomsrådet møtes seks ganger i året og behandler saker som handler direkte om ungdom, men også saker som får konsekvenser for alle innbyggere i kommunen. Det kan være alt fra kommuneplan og klimaplan til folkehelseplaner og saker der ungdomsrådet skal behandle søknader om tilskudd til ulike prosjekt og arrangement.

– Vi har en pott med penger som vi kan dele ut, og under møtet neste uke skal vi behandle noen søknader, forteller leder Bianca Bysheim Voll.

Hun er også engasjert i politikk, men å ha politisk tilhørighet er ikke nødvendig for å være medlem av ungdomsrådet.

– Faktisk så synes jeg det nesten er kjekkere med ungdomsrådet enn partipolitikk, fordi i ungdomsrådet får vi bidra til å få gjennom gode saker som er viktig for ungdom uten å tenke på å vinne noe valg, sier hun.

Blir hørt

Ungdomsrådet består av elleve faste medlemmer, samt varamedlemmer. Det er medlemmer fra hver ungdomsskole, samt fra videregående. Fra høsten av skal det også inn medlemmer fra nye Kjerrberget ungdomsskole.

– Vi trenger både faste medlemmer og varamedlemmer, så det er bare å melde seg, oppfordrer Bianca.

I tillegg til sakene som blir behandlet i ungdomsrådet har medlemmene også anledning til å ta opp saker, eller stille spørsmål. Rådet får også orienteringer fra ulike kommunale virksomheter og mulighet til å gi dem innspill. I møtet i mars var helsesykepleier Inger-Lise Ramstad fra helsestasjonen til stede. Hun snakket om psykisk og seksuell helse ved skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom i Sola. Her fikk ungdomsrådet komme med innspill.

– Det høres kanskje mye og komplisert ut med saksdokumenter og kommunale planer, men det er i grunnen ikke det. Vi får gode gjennomganger av alt, så det er ikke vanskelig, sier Tjerand.

Slik blir du med

For ungdomsrådet er det viktig å være synlige og tilgjengelige. De er aktive på sosiale medier og vil gjerne ha kontakt med unge som har ting de ønsker å ta opp.

– Vi er også synlige gjennom mediene som Solabladet, og det er viktig for oss at alle ungdom i Sola vet at vi finnes og hva vi gjør, sier rådslederen.

Dersom du går på ungdomsskolen/videregående skole og vil være en del av ungdomsrådet, kan du ta kontakt med fritidsveileder Trine Røyrhus Ottosen, trine.royrhus.ottosen@sola.kommune.no, eller melde deg til elevrådet på din egen skole som kan melde videre. Du kan også ta kontakt med ungdomsrådet i Sola kommune på Facebook eller Instagram.

Kommentarer til denne saken