– Jeg var med også i starten, men det er enda kjekkere nå. Jeg har lært mye og fått mange nye og gode venner, stråler Lidia Berhane Bitow.

Hun er snart tolv år og går på Haga skole. På fritiden går hun på kulturskolen og akkurat nå er hun opptatt med kulturprosjektet «Flere farger», som settes opp med forestillinger fra 4. oktober.

– Vi lærer så mye. Det er kjempegode lærere her, og Camilla (Apeland, inspektør og danselærer, red.anm.) har lært meg å danse bedre, forteller Lidia.

Hun skryter uhemmet av lærerne på kulturskolen som er involvert i prosjektet. For tiden er det øvinger på Kjerrberget ungdomsskole, og her samkjøres både sang, musikk, dans og drama. Det hele skal kulminere i en stor og fargerik forestilling. Her er det verdenskulturen som står i sentrum, og deltakerne har bakgrunn fra mange ulike land.

Multikulturell forestilling

Lidia sin familie er fra Eritrea.

– Jeg skal blant annet bidra med en klappelek som er typisk fra Eritrea. Det skal bli gøy, sier hun.

Zana Dedic Paulsen er elleve år gammel og går på Røyneberg skole. Hun har bosnisk mor og familierøtter flere steder i Europa.

– Det er kjempekjekt å være med på dette. Det var mamma som oppfordret meg til å bli med, og jeg liker meg veldig godt, sier hun og legger til at hun blant annet kommer til å bidra med en serbisk sang.

Kinza Malik Mooken har indisk-pakistansk familiebakgrunn. Hun er også elleve år gammel og går på Haga skole.

– Jeg har drevet med drama og spilt piano tidligere, kan hun fortelle.

– Vi har plass til flere

«Flere farger» holder nå på med å ta form for alvor. Det hele startet i januar der kulturskolen har jobbet sammen med elever fra flere skoler. Her kan du lese mer om prosjektet.

– Vi har vært ute på skolene for å fortelle om prosjektet, og nå er vi i full gang. Det er fortsatt plass til flere, så det er bare å møte opp til helgen når vi skal ha øvinger, forteller prosjektleder Silje Helland.

Ungdommene er i alderen fra 4. klasse og oppover til 25 år. Flere Farger Sola er et kulturprosjekt for barn og unge i kommunen der en får lære sanger og danser fra hele verden.

– På disse møteplassene blir vi kjent med hverandres kulturer og tradisjoner. Vi deler og lærer sanger og danser fra hverandres oppvekst som har gitt gode minner og som vi er glad i, forteller hun.

Det kreves ikke at man kan synge, spille eller danse på forhånd. Bare at man har lyst til å delta.

– Sangene og dansene vi lærer av hverandre vil vi sette sammen til en stor og fargerik festforestilling i hovedsalen på Sola kulturhus høsten 2023. Vi ønsker å skape begeistring, stolthet og bevissthet om det fantastiske mangfoldet vi har i Sola, sier Helland.