– De fleste ungdom her er på FeelGood når det er åpent. De som jobber der er veldig flinke til å få oss til å ville komme tilbake, sier Carina Bore.
I mange år har det vært fritidsklubb i FeelGood sine lokaler i Dysjalandshallen. Men inneklima er så dårlig at det snart er kroken på døren. I stedet skulle ungdommene få et nytt sted, nemlig i den gamle skolen på Dysjaland. Politikerne satte av seks millioner kroner til å bygge den om til et ungdomshus, men prislappen ligger nå an til å bli dobbelt så høy. Kommunedirektøren foreslår å utsette prosjektet til 2024. Så lenge kan det ikke være drift i de gamle lokalene.
– Vi klarer det dersom politikerne ikke utsetter og nye lokaler står ferdige neste år, sier fritidsveileder Kristian Høiland.
– Vi må ha et sted å være
Han synes det er trist å måtte fortelle ungdom at de nye lokalene blir forsinket når ungdom har vært med på planleggingen.
– Det er mange ungdom som er blitt invitert med på å planlegge det som kunne vært. De spør ofte hva som skjer og når ting skal skje. Det er veldig kjipt å si at det blir utsatt, sier han.
Carina Bore i 8. klasse og Kiri Steen Dokka i 10. klasse mener det aller viktigste er å ha et sted å være.
– For oss er det viktigst at dette ikke blir stengt før et nytt lokale er klart. Da har vi ingen steder å være i mellomtiden, sier de.
Faren for å miste et viktig fritidstilbud har denne dagen samlet mange elever på Dysjaland skule for å si sin mening.
– Men disse er bare fem prosent av alle som går på FeelGood. Hver uke er det mellom 50 og 60 ungdom her, og når vi har diskotek, eller andre arrangement kan det være enda flere. På neonparty'et nylig var det 94 ungdommer samlet, forteller Høiland.
Skapt tettere bånd på tvers av trinn og klasser
Odin Aslaksen, Tobias Rege, Sebastian Tjelta, Jaran Eriksen og Joachim Klausen forteller at FeelGood er et godt sted å være. Her kan en sitte å «chille», se film, spise og være sammen med venner.
– Ellers måtte vi være ute, og vi er ikke akkurat stille, sier Odin.
– Eller vi hadde hjemme og ikke vært sosiale, legger Tobias til.
Ida Haukalid Aksland mener FeelGood betyr mye for miljøet blant ungdom i sørabygda.
– Vi blir godt kjent på tvers av klasser, og det er et tettere forhold på trinnene og mellom elever som kommer fra to skoler på grunn av fritidsklubben, sier hun.
For og av ungdom
Men dagens lokaler er snart ikke lenger brukbare. Mangel på god ventilasjon og inneklima er merkbart, spesielt om sommeren. Det er likevel et sted ungdommene er glad i og som de har bidratt til å sette sitt preg på. Maya Haram Sande, Meline Haavarsen, Sol Alexandra Marvik, Oliwier Pomorski og Josefine Paguidian Østebø forteller ivrig om kvelder med mange aktiviteter og sosiale stunder med venner og hvor mye det betyr for dem.
Her drives det kafé, og ungdommene deltar selv i matlagingen. Noen spiller biljard, eller andre spill. Noen ser på tv, tegner, perler, maler, eller bare sitter sammen og snakker.
– De som jobber på FeelGood er veldig flinke til å la oss få bestemme og bli med på å drive det som skjer her, sier Kiri Steen Dokka.
– Og så er det gratis. Det er et lavterskeltilbud, og det er veldig viktig, mener Tobias.
Samtidig gleder de alle seg til nye lokaler. Gamleskolen tror de blir ypperlig som fritidsklubb, ikke minst fordi det vil være bedre plass til flere aktiviteter og bedre plass til 10.-klassingene.
– Vi ønsker oss skikkelig god lyd; bra høyttalere med bass, røykmaskin og discokuler, sier Tobias og Odin.
– Her kan de glemme det som er dumt
Men dersom ombyggingen av gamle Dysjaland skole blir utsatt kan ungdommene risikere å stå uten noe tilbud. Det håper de politikerne som skal vedta budsjettet neste uke tar innover seg.
– Det er det aller viktigste, mye viktigere enn hva det nye lokalet skal inneholde. Vi vil ikke være uten en plass å være. Det er ikke god bussforbindelse her, sier flere av ungdommene.
– Dessuten er det jo her ute vi vil være. Vi ønsker at ungdomsmiljøet skal bestå i sørabygda og ikke forsvinne bort, legger Kiri til.
Kristian Høiland har jobbet som fritidsveileder på FeelGood Dysjaland i to år og ser hver eneste uke hvor mye stedet betyr.
– Det er kommet enda flere ungdom til her den siste tiden. Koronapandemien med alle restriksjonene og nå krigen i Ukraina gjør dette enda viktigere. Dette er et sted der de er med på å bestemme det som skjer og der de kan være seg selv og komme bort fra alt som er dumt, sier han.
Nytt ungdomslokale på Tjelta blir dobbelt så dyrt
