Gå til sidens hovedinnhold

Undersøkelse: Unngå flyplassenes minibanker før utenlandsreise

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn bruker stadig færre kontanter her hjemme. Fremdeles veksler eller tar mange av oss ut kontanter i utenlandske valutaer i Norge før vi reiser på ferie.

REISE: – Våre undersøkelser viser at kursen du får når du tar ut penger i utenlandsk valuta fra flyplassminibankene i Norge er ufordelaktig, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, i en pressmelding.

Dette gjelder for de fleste valutakurser, være seg euro, dollar eller thailandske baht. Men hva er det da som lønner seg?

Ta ut ved ankomst

I de aller fleste tilfellene vil du spare på å gjøre kontantuttakene i minibank når du ankommer reisemålet. Ofte er det smart å unngå også de lokale flyplassminibankene, siden de vanligvis tar høye uttaksgebyrer.

– I noen byer må du kanskje lete litt før du finner en minibank, men nordmenn flest reiser til destinasjoner som har relativt god betalingsinfrastruktur, sier Fagereng.

Det tryggeste er å ta ut penger i en minibank tilknyttet en bank med filial. Blir kortet slukt, er det dessuten enklere å få det tilbake fra banken enn en frittstående minibank.

Hvor store er forskjellene?

Norges største bank har minibanker med fremmed valuta stående på de fleste norske flyplasser. Nå i juli koster én euro rundt 10,21 norske kroner dersom man ønsker å ta ut i disse minibankene.

Når du gjør uttak i utenlandske minibanker med kredittkort eller debetkort er det betalingsnettverket i kortet ditt som bestemmer kursen. De mest populære nettverkene i norske kort er Mastercard og Visa, som krever henholdsvis 9,89 og 9,86 kroner per euro du kjøper i samme periode – med et valutapåslag på 1,75 prosent inkludert i utregningen.

– For mindre uttak vil ikke dette utgjøre store forskjellen, men hvis vi sier at du i løpet av en toukers familieferie tar ut 1500 euro, vil det koste deg over 500 kroner mer bare i ufordelaktig valutakurs om du tar ut penger før du reiser, hevder Fagereng.

Bruk et gebyrfritt kort

Fagereng råder også nordmenn om å granske betalingskortenes gebyrvilkår før avreise.

– Mange kort, debetkort som kredittkort, har høye gebyrer for kontantuttak i utlandet. Noen kredittkort krever gjerne også rente fra uttaksdato dersom du hever kontanter med det, men heldigvis finnes gode alternativer uten uttaksgebyr på det norske markedet, sier han.

Debetkort anses som et trygt betalingsmiddel i utlandet, men på grunn av kredittkortenes ekstra sikkerhetselement med feste i norsk lov er dette et anbefalt brukskort. Men det hjelper ikke nødvendigvis å ha riktig kredittkort for å unngå prissmellen i utlandet:

– Husk å alltid ta ut i lokal valuta, ikke et beløp overført til norske kroner. Da tjener brukerstedet eller minibanken på at du får en ufordelaktig valutakurs, og du taper potensielt flere hundre kroner, avslutter Fagereng.

Kommentarer til denne saken