– Da vi viste listen over premiene, kom kommentaren: Hva skjedde med fruktkurven?, sier Tony Machin og ramser opp bil, mobiltelefoner, støvsuger, hodetelefoner, hotellovernattinger og mye annet.

Styrelederen og ildsjelen i Sola turn forteller om en svært så sprek tid for foreningen. Ved siden av det som ennå er et relativt nytt bygg skal det nå reises enda en hall. Da får turnen over 5000 kvadratmeter å boltre seg på – noe den voksende klubben trenger. Det gjør også at Sola turn snart vil ha en av landets største turnanlegg.

– Men det er selvfølgelig en stor investering, og den kommer ikke så lenge etter vi bygget basishallen, forteller han.

Bambussokker og bil

Sola turn eier sine egne anlegg og har fått bygget dem gjennom den såkalte Sola-modellen, der statlige spillemidler står for en tredel, kommunens tilskudd for en tredel og resten fra klubben selv.

– Den nye hallen må utstyret, og det ønsker vi jo så raskt som mulig når den står ferdig i januar, sier daglig leder i Sola turn, Vetle Aarsvoll Svarstad.

Turnutstyr er dyrt, og mye av det må skiftes ofte. Jo mer aktivitet, jo mer slitasje. For å kjøpe inn utstyr trenger klubben inntekter, og det skal skje uten at de dytter kostnadene på medlemmene.

– Vi har fått mye fra stiftelser, og det er vi enormt takknemlige for. Men det må ikke bli en hvilepute. Vi kan ikke regne med å få av andre, så vi må ha en plan for å få inn inntekter, sier Tony Machin.

– Så hva er planen?

– Bambussokker og biler, sier Machin og ler.

– Håper ikke jeg vinner

Bambussokkene selger medlemmene allerede, og det gir god inntektsstrøm. Nå blir det også billotteri på klubben.

– Vi må vise bankene at vi kan skape inntekter, så vi har kjøpt en bil. Vi valgte å være litt galne, sier Machin.

Bilen er en Volvo XC40, type elektrisk. Den er naturligvis hovedpremien med en verdi på 600.000 kroner. Totalt skal klubben selge 115.000 lodd.

– Det var en risiko å ta, men vi har allerede solgt nok lodd til at vi er i pluss. Vi vil gjerne få takke medlemmene våre for at de bidrar så mye. Alt går til utstyr slik at vi kan opprettholde og utvide aktivitetene til medlemmene våre, sier Tony Machin.

Han forteller at det er en forutsetning fra Lotteritilsynet at pengene går til utstyr til barn og unge. Det er også Lotteritilsynet som legger føringene for hvordan alt skal foregå, og som til slutt trekker vinneren.

– Det er jeg glad for. Jeg har jo selv kjøpt masse lodd, men jeg håper faktisk ikke at jeg vinner, sier Machin.

Gjør det gjerne igjen

De forteller at hver eneste krone går inn for å skape aktivitet, som igjen skaper folkehelse.

– Dette er hovedsakelig for bredden. Av våre 1300 aktive medlemmer tilhører minst 1100 av dem bredden og er ikke konkurranseturnere.

Billotteri er helt nytt i Sola turn sin historie, men det er ikke tenkt som et engangssprell.

– Vi ser for oss å kjøpe en bil hvert år, hvis dette blir vellykket. Det er en gøy måte å skaffe inntekter til klubben på, mener Tony Machin.

Trekningen av lotteriet skjer 23. juni. Her kan du lese mer om konkurransen.