Det er tre uker til matbodene igjen står klar i Solakrossen under Sola smaksfest. De siste to årene har matfesten blir avlyst på grunn av pandemien, og daglig leder i Flyt Sola, Anne Grethe Vasbø, håper folk er skikkelig sultne.

– Mitt ønske er at folk spiser seg gjennom alle bodene. Her blir det mat fra lokale aktører rett fra matfatet vårt. Det er, og skal være, en fest der vi skal kjenne på stoltheten over å bo i en landbrukskommune, sier hun.

21 mataktører deltar, noe som er to færre enn tidligere. Pandemien har fart hardt med serveringsbransjen, og mange har nå mer enn nok med å klare sin hovedgeskjeft. Bankers Pizza, Al Forno og The Shack er de nye mataktørene, ellers har de fleste av dem vært med tidligere.

«Winning recipe»

Det hele starter klokken 11:00 lørdag formiddag da ordfører Tom Henning Slethei åpner festen. Så er det bare å vandre fra bod til bod, smake på Sola og bli med på festen som pågår helt til ølteltet stenger ned klokken 17:00.

– For oss er det viktig at dette ikke er en mini-gladmat. Det er en dag der vi skal vise frem hva Sola har å by på av råvarer og delikatesser. Her er bondens smaksfest, torghandel, restauranter og matprodusenter side om side. Vi er en landbrukskommune, og det skal vi være stolte over, sier hun.

Noe nytt blir det, men Anne Grethe Vasbø mener smaksfesten har funnet en «winning recipe».

– Vi har et konsept og et format som fungerer kjempefint. Sist gang, i 2019, kom det cirka 3500 mennesker til Solakrossen, og vi håper på minst like mange denne gangen, sier hun.

Mat, parker og torghandel

Hun skryter også av menyen som mataktørene har satt sammen, og det er ikke lenge til matheftene går i trykk. Heftene er til salgs og her får en åtte kuponger som en kan bruke i bodene. Trenger en påfyll, er det bare å skaffe flere.

Tradisjonen tro pågår også Parking Day, som er en del av den europeiske mobilitetsuken, denne dagen. Da gjøres som kjent gateparkeringen i Solakrossen om til parker. I år er det frivillighetens år, og derfor er parkene reservert lag og foreninger.

– Vi er veldig glade for å ha idrettsrådet med på dette. Mange lag og foreninger som Sola FK, Sola turn og Sola BMX er med på å fylle dem med innhold. Det skaper masse liv, sier Anne Grethe Vasbø.

I tillegg kommer Stangelandveteranene med gamle traktorer, kommunen skal ha sin egen stand der de serverer smoothie laget med bær fra Joa jordbær, og på torget utenfor Coop Mega kan en handle lokale gårdsprodukter og bli med på aktivitetene som skjer der. Akuttmottaket på Sola sjø har også en bod, og her skal ukrainske flyktninger servere sin nasjonalrett, borsj, som er en grønnsaksuppe med rødbete som hovedingrediens. Denne råvaren er selvsagt dyrket i Sola.