Årets konkurranse er den 15. i rekken. Dommerne har smakt seg frem til 39 finalister. Blant disse er både Vårsol Gartneri fra Tananger og Topp Sopp med Ingrid Sandvik fra Tjelta.
- Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som solide matregioner i Norge, og dette gjenspeiles i årets finalister. Men det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.
Det er 13 kategorier i finalen, og det er tre finalister i hver kategori. Hvem som kan smykke seg meg hedersbetegnelsen i Det Norske Måltid 2022, blir avslørt i den store finalen som finner sted på Clarion Hotel Air i Sola, torsdag 2. februar klokken 1800.
Finalister
Finalister Årets drikk
Musserende eplemost – Buhagen, Rogaland
Eplemost Aroma – Fiskum fruktpresseri, Viken
Skog 03 – Villbrygg, Oslo
Finalister Årets ost
ValdresOst Bufar lagret 18 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet
Ungkaren - Hitra Gårdsmat, Trøndelag
Rørosblå - Eggen Gardsysteri, Innlandet
Finalister Årets grønne
Shiitake – Topp Sopp, Rogaland
Rød perletomat – Vårsol Gartneri, Rogaland
Donko Shiitake Økologisk - Soppkompaniet, Viken
Finalister Årets sjømat
Carre av villkveite - Annis Oslobukta, Oslo
Glassvarfilet benfri med skinn - Reinhartsen, Agder
Levende kråkeboller fra Finnøy - Domstein Sjømat avd Stavanger / Urchinomics, Rogaland
Finalister Årets kjøtt
Tørrmodnet Entrecôte - Annis Oslobukta, Oslo
Tomahawk - Fjordfegarden, Rogaland
Tørrmodna T-bone – Nyyyt, Rogaland
Finalister Årets søtsak
Multefløyel med tindved - Jentene på Tunet, Trøndelag
Krokan – Bamsrudlåven, Viken
Sjokoladeplate med pasjonskaramell - Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Finalister Årets meieriprodukt
Yoghurt naturell - Kilnes Gard, Trøndelag
YMIR yoghurt med tyttebær og byggryn - Holt Gård, Vestfold og Telemark
Jerseymelk - Jerseymeieriet, Rogaland
FinalisterÅrets bakst
Iskjeks Vaffelkjeks - Lamella, Møre og Romsdal
Rugbrød - Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Gårdsbakeriets groviser - Bakke Gård, Viken
Finalister Årets øl
JÆRPILT Gulrotkake Surøl – RYGR Brygghùs, Rogaland
Sumava - Haandbryggeriet, Viken
Perler for svin IPA - Lervig, Rogaland
Finalister Årets sjømat foredlet
Røktlaks naturell – Garnviks Røkeri, Trøndelag
Kongekraft - MS Donna, Viken
Mildrøkt Aquevittlaks – Garnviks Røkeri, Trøndelag
Finalister Årets kjøtt foredlet
Coppa di Prima - A.Idsøe, Rogaland
Guanciale - Jens Eide, Agder
Dexter Bacone - Reime Dexter, Rogaland
Finalister Årets grønne foredlet
Plommegelè – Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
Bringebæreddik - Lokalmat Vestfold, Vestfold og Telemark
Pizzasaus type mild - ASK Spekehus, Viken
Finalister Årets sider
Stora Marit – Hardangerbonden, Vestland
Anno - Kvestad Sideri, Vestland
Brist - Eiane Gard, Rogaland
Vårsol gartneri går til finalen i «matprodusentenes Oscar»
