– Solformørkelse kan helt enkelt forklares ved at månen skygger for sola. Månen glir inn mellom jorda og sola, noe som skaper en delvis solformørkelse her i landet. Dette er den største solformørkelsen i Fastlands-Norge siden 2015, sier informatikkprofessor Steinar Thorvaldsen ved Universitetet i Tromsø til NTB.

Man kan se solformørkelsen mellom klokken 11 og 13. Den vil være på sitt største rundt klokken 12.

– Når solformørkelsen er maksimal, kommer det an på hvor i landet du befinner deg. Jo lenger nord du er, jo mer av sola vil dekkes. Det skyldes hvor banen til månen går, og det varierer fra gang til gang, sier solforsker Pål Brekke til NTB.

– Man skal aldri se direkte på sola, iallfall ikke gjennom et teleskop, da blir man blind. Du kan kjøpe solformørkelsesbriller om du ønsker å se månen gli foran sola, forklarer Brekke.

Neste gang vi kan se en delvis solformørkelse i Norge, er 29. mars 2025. Sist vi kunne observere en total formørkelse her, var sommeren 1954.

I 2061 kommer neste mulighet til å se en total formørkelse, men da kun fra Svalbard. Den neste som er synlig fra Fastlands-Norge, kommer ikke før i 2097, og den vil være synlig fra helt nord i Finnmark, samt Svalbard.

– Ønsker du likevel å se en total solformørkelse, kan du ta turen til USA, rundt 8. april 2024. Der er det store muligheter for å få med seg solformørkelsen, som vil skje på tvers av landet, sier solforsker Pål Brekke.

Time and Date på Forus sender direkte fra ulike steder i verden. Sendingen kan du se under: