Denne artikkelen ble først publisert i august 2021, men trekkes opp igjen til glede for nye og gamle lesere. Denne gang er artikkelen åpen for alle, for å gi en smakebit på hva du kan lese som abonnent på Solabladet.

– Vår gode gamle «Oddvar» er ingen ungdom lenger, men han holder seg i sabla god form, sier Svein Gran.

Sammen med Therese Selvig og deres tre døtre utgjør de nesten familien Selvig og Gran. Det nyeste familiemedlemmet er den tidligere minibussen fra 1973, som ble bygget om til camper allerede i 1983.

– Vi har alltid likt bilferie, helt siden barna var små. Det uplanlagte og spontane med biltur har vi alltid satt pris på, sier Selvig og Gran som med jevne mellomrom pakket med seg et lite telt og la ut på bilferier i en stasjonsvogn, sammen med barna.

De har kjørt nedover Europa og satset på at lykken har vært med dem.

– Det har den alltid vært. Uten planer og bestillinger har man ikke knyttet forventninger til noe, og da blir man heller aldri skuffet. Alt man opplever blir liksom en bonus for alt som går bra føles kjempe bra. Man vinner hver gang, sier Gran muntert.

Et spontant kjøp

Familien begynte smått å leke med tanken om hvor kjekt det hadde vært med en van, etter at mellomste datter i hus tilbrakte noen ubehagelige og klamme netter i bil på Norgesferie med kjæresten.

– Drømmen om en camper startet vel egentlig da vi fant emneknaggen vanlife på Instagram.

Da Selvig og Gran var på tur for å besøke datteren som studerer i Bergen i fjor sommer, dukket sjarmøren fra 70-tallet opp på Finn.no.

– Vi hadde ingen anelse om at vi kom til å kjøpe en bil den dagen, men da vi så salgsannonsen måtte vi bare se den. Den var perfekt, og ikke langt fra der vi bodde i Bergen, sier Selvig.

Da paret kom kjørende opp i gårdsrommet ble de møtt av Oddvar – en mann på 86 år, med bukseseler og sixpence.

– Han var en skjønn gammel mann. Sammen med kona hadde han reist på fantastisk hyggelige turer – til Trondheim, Nordkapp og til landet ved siden av. Men nå var kona død og Oddvar ønsket ikke å fortsette reisene alene, sier Gran.

Han forteller videre at han opplevde det som at Oddvar ønsket å selge bilen til noen som gjerne ville bruke og bevare bilen på samme måte som han og kona hadde gjort.

Deler gleden med andre: – Oddvar er fortsatt med på tur

Med hjertet i halsen satte Gran seg bak rattet for å frakte bilen fra Bergen til Sola.

– Vi stolte blindt på Oddvar som mente at bilen var i tipp topp form. Da vi kom hjem fikk vi hjelp fra Elias Auto, og bilen besto sin siste EU-kontroll før fylte 50 år.

Forden har kommet godt til rette hos familien på Skadberg, som har valgt å døpe bilen med navnet Oddvar.

– Vi fant tidlig ut at vi ville personifisere bilen, slik at den tidligere eieren Oddvar fortsatt er med oss på tur, sier Selvig.

Gran legger til at «Oddvar» også får bli med på fest. I stedet for å ta taxi hjem overnatter like gjerne Selvig og Gran utenfor i camperen.

På Instagram har «Oddvar» fått en egen profil hvor det deles de hverdagsgleder han er med på. Det er tydelig at han har fått store og små til å trekke på smilebåndet allerede, og flere skal det forhåpentligvis bli.

– Vi ser hvor stor glede vi selv får av å være med «Oddvar» på tur, så da ønsker vi å spre denne gleden til andre. Det er noe med «Oddvar». Han har en spesiell appell til unger. De blir spinnville når de får lov til å leke i bilen. Allerede har venner og kolleger fått fine minner med «Oddvar». Jeg håper og tror at det etter hvert blir enda flere som ønsker å låne ham, sier Selvig og Gran.