Da Collin van der Hoff begynte å svømme for trener Håkon Henne i Sola svømmeklubb for sju år siden var det flere eldre og svært lovende svømmere i stallen.

– Jeg så opp til dem, forteller 15-åringen.

Siden forsvant de en etter en; til andre klubber, til studier, Forsvaret eller andre aktiviteter. Nå er det Collin og kameraten Simen Schmitz-Lund som klarer NM-kravene og som de yngre svømmerne ser opp til.

– Jeg tenker ikke så mye over det akkurat, men vi prøver jo å hjelpe til. Ser vi noen som kan trenge noen tips, hjelper vi gjerne. Det er kjekt å ha et samhold i klubben, synes 15-åringen Collin.

Den rette klubben for Collin

Han har svømt for Sola svømmeklubb siden han var fire år gammel og stortrives i klubben.

– Her blir man sett. I store klubber er det ofte slik at det er de beste som blir sett. Her er det svømmere i mange aldre og på ulike nivåer. Vi ser hverandre, og treneren ser oss, sier han.

Både Collin og Simen er nå ferdig med 10. trinn der de har gått i samme klasse. Neste år er det videregående, og for Collin betyr det toppidrett på Wang. Han sier det har betydd mye å ha Simen å trene sammen med.

– Vi er jo på samme alder og kan snakke sammen om så mye.

Store mesterskap i vente

Det nærmer seg NM for dem begge, i Kristiansand. Deretter er det European Youth Olympic Festival (EYOF) i juli i Slovenia for Collin. Han har nylig klart bragden å bli junior nederlandsk mester fire ganger. Det er ikke mange norske svømmere som er med i EYOF. Selv om Collin har vokst opp i Tananger er han nederlandsk statsborger som sine foreldre. Det utelukker ikke at han kan stille i NM.

– Han kan ta medaljer, men ikke utfordre norske rekorder, forklarer trener Håkon Henne.

I en idrett der mye handler om hundredeler av et sekund mellom de beste er det lett å være opptatt av rekorder, ikke minst personlige rekorder. Det har Collin begynt å få et mer avslappet forhold til.

– Nå handler det mer om å finpusse teknikken, sier han.

– Skal være gøy også

Det er bryst som er hans beste svømmeart og også favoritten. Det er den mest langsomme av de tre svømmeartene, men også den som er mest teknisk krevende.

– Collin har en kroppsform som passer veldig godt til denne svømmetypen, forklarer han.

Hver eneste dag, unntatt søndag, er han i Solahallen, svømmehallen i Tananger, eller på Klepp. Under pandemien var det perioder der det ble liten mulighet å trene innendørs. Da ble det utendørs svømming.

- Vi var blant annet på Orrestranden og på Bryne. Det var til tider veldig kaldt, sier Collin som foretrekker klorvann.

Selv trives svømmeren godt med idretten sin og vil gjerne se hvor langt det kan ta ham. HMen han liker best å se fremgangen tak for tak. Det langsiktige målet kan ofte bli langt der fremme.

– Treningene skal jo være seriøse, det må de jo være. Men det må fortsatt være lov å ha det gøy og være sosiale og leke litt i vannet, sier talentet fra Tananger.