(Østlandets Blad)

NETTAVISEN/NTB: Statsminister Erna Solberg holdt pressemøte om korona-pandemien lørdag kveld. Der gikk det frem at Norge nå setter inn nye tiltak for å hindre smitte av koronaviruset.

– Vi må stenge flyplassene og havnegrensene, sa Solberg, ifølge Nettavisen.

LES OGSÅ: Passasjerene på Gardermoen blir møtt av uniformerte mannskaper

Dette vil ha virkning fra mandag klokken 8 og vedtas mandag i ekstraordinært statsråd søndag.

– Vi må også avvise folk på grensen om de ikke har en grunn til å komme hit, sier hun.

Utfordrende

Solberg sier at det vil være for utfordrende å stenge grensen til Sverige.

– Vi diskuterer muligheten for å hente nordmenn fra utlandet, men etter hvert som flyplasser stenges rundt omkring, kan det bli vanskelig. Vi kan ikke garantere at vi kan hente nordmenn, man må selv se på mulighetene for å komme hjem, sier hun.

LES OGSÅ: Herman Flesvig fra Siggerud på hytta: – Han er i en spesiell situasjon

Statsministeren sier også at det blir vanskelig å ivareta helsesikkerheten til nordmenn dersom folk er på hytta og blir syke.

– Til tross for rådene som er gitt, er det en del som reiser på hytta, sier Solberg.

– Vi oppfordrer folk som er på hytter om å reise hjem.

Må hindre spredning

Hun trekker fram viktigheten av at alle gjør sitt i tiden som kommer.

– Vi må gjøre det vi kan for å hindre at smitten spres til folk som kan bli alvorlig syke. Selv om vi ikke kan besøke eldre eller at vi ikke kan dra på konserter, teater og lignende, er det viktig å ta vare på hverandre så alle føler at de har en sosial kontakt. Når vi lever isolert blir det vanskeligere for de som lever alene, sier hun.

LES OGSÅ: Disse virksomheter og bedrifter, lag og foreninger i Nordre Follo og Ås er enten stengt eller på annen måte berørt av koronarestriksjonene - oppdateres fortløpende

- Jeg er sikker på at vi kan klare å gjøre dette sammen, med det overordnede budskapet om at vi gjør dette for at folk med underliggende sykdommer og besteforeldre, de tar vi en ekstra dugnad for så de ikke blir alvorlig syke.

Solberg sier at de som kan bør jobbe hjemmefra, og at de som er i karantene ikke bryter karantenen og at man bør være klar over at man da kan bli straffet med fengsel.

Stenges ikke helt

På spørsmål om hvorvidt flyplassene stenges helt, svarer statsministeren at flyplassene ikke stenges helt, og at fly med nordmenn skal kunne lande. Innstruksen er at folk som ikke har et spesielt behov for å være i landet blir utvist.

Nå er Heimevernet og Sivilforsvaret satt inn for å fortelle de som kommer til Norge at de som ikke har noe her å gjøre blir satt i karantene og primært må snu.

Solberg understreker at det ikke er alle ting som er på plass med en gang etter at de kraftige tiltakene ble satt inn torsdag.

Sivilforsvaret vil også brukes til å kontakte folk som er reist på hytta for å minne dem om hva helserådene er, og oppfordre dem til å reise hjem, dersom det blir nødvendig.

Det er også mange nordmenn som oppholder seg i utlandet, og som nå er på vei eller ønsker å reise hjem. Disse oppfordres til å ta kontakt med reisebyrå for å komme seg hjem, gjerne så raskt som mulig. Det jobbes blant annet med å holde oppe flykapasiteten oppe mot steder som Spania hvor man vet at det er mange nordmenn.

– Vi kan ikke garantere at vi får hjem alle nordmenn. Men de som er på reise, skal vi hjelpe så godt vi kan.

Folk som bor fast i utlandet må forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning.

Andre dødsfall

Norge fikk lørdag sitt andre dødsfall i forbindelse med koronaviruset da en eldre pasient som var innlagt med Covid-19-sykdom, døde på Oslo Universitetssykehus

Tidligere lørdag uttalte også statsministeren til NRK at de vurderer å stenge grensene.

Danmark er blant landene som har stengt grensene sine. Lørdag stengte Russland grensen til Norge, skriver NTB.

Flere har tatt til orde for at Norge også bør stenge grensene. Fylkesrådslederne i Nordland og Troms og Finnmark ber regjeringen ta grep og mener at tiltaket må komme på plass så raskt som mulig.

– Vi forventer at nasjonale myndigheter gjør ytterligere tiltak for å redusere faren for smitte inn i landet. Grenseovergangene våre er åpne. Det må nå etableres kontroll utover bare Gardermoen, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland.

Kommunene sliter med turister som ankommer Norge gjennom Narvik. Turistene skal rett i karantene, og da gjerne inn på et hotell, forklarer fylkesrådslederne.

– Situasjonen skaper mer uro i befolkningen og øker belastningen på den kommunale beredskapen, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo i Troms og Finnmark.