Venstre ville ha grønt tak på nye Solagården

Slik kan Solagården se ut når eiendommen skal utvikles med leiligheter og kontor/forretning.

Slik kan Solagården se ut når eiendommen skal utvikles med leiligheter og kontor/forretning. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Men forslaget som ble fremmet i kommunestyret denne uken ble ikke vedtatt. Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, er skuffet over at man ikke benyttet anledningen til å gjøre et grønt skifte.

DEL

BYGG: - I kommunestyret opplevde vi at alle på talerlista støttet de positive virkningene av sedum, men vi opplever likevel at partiene H, Frp, AP, KRf og TL stemmer mot. Det synes vi er underlig. Eneste motargument vi fikk i debatten, var at timingen var feil. Vi er midt i en tid der klimakrisen og de utfordringer den gir, siger inn hos alle folkevalgte. Ved å etablere dette grønne taket, kunne vi tatt grep som ville være gode klima- og miljøtiltak, sier Berggård Endresen til Solabladet.

I både planutvalget og kommunestyret denne uken fremmet Venstre et miljøforslag om at man burde etablere grønne tak/sedum på de flate takene som skal oppføres på nybygget i Solagården. Men forslaget falt. Noe det også gjorde da det var framme i planutvalget, men da var Frp med på laget.

Skuffet: Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, er skuffet over at det ikke blir noe av sedumtak på nybygget i Solagården.

Skuffet: Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, er skuffet over at det ikke blir noe av sedumtak på nybygget i Solagården. Foto:

Miljøgunstige konsekvenser

Sedumtak består av et syntetisk nett fyllt med stein og sand.

Slike tak skal kunne bidra til å få redusert avrenning til kommunale avløp, og gi lavere oppvarming og kjølingskostnader. En annen potensiell miljøgevinst er at det gir ly for sommerfugler, humler og bier.

I tillegg kommer rensing av luften og fjerning av svevestøv, CO2NOx og aerosoler som en positiv effekt. Sedumtak legges i dag på store bygninger i betong. Veolias anlegg i Groruddalen i Oslo er Nordens største, med sine 28.000 m2. Det er også en trend i andre land i Skandinavia, men det finnes eksempler her i regionen.

- I København har de vedtatt at alle nye bygninger med flate tak skal ha grønne tak. Oslo har vedtatt at i Bjørvika skal det være minst 50 prosent grønne tak i de nyoppførte byggene. I Stavanger har de Jåttåvågen videregående skole og konserthuset, sier Anja Berggård Endresen, gruppeleder i Sola venstre, til Solabladet.

Kunne vært løsningen på flere områder

Det planlagte bygget i Solakrossen vil oppleve utfordringer når det gjelder støy. Derfor mener Venstre at sedum ville vært en klok løsning.

- Sedum beskytter mot lyd utenfra og siden de også holder så godt på fuktigheten reduserer de avrenning og minsker derfor støy ved innvendige avløp, sier Berggård Endresen.

Artikkeltags