TRAFIKK: I 2021 ble det ifølge Gjensidige registrert 1500 biluhell i Sola kommune, i snitt rundt fire små og store skader hver dag gjennom året. Til sammen mottok forsikringsbransjen skademeldinger for nærmere 35 millioner kroner, opplyser kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Solabladet.

Gjensidiges tall er basert på selskapets egne skademeldinger. Parkeringsskader og bulkskader er det mest av, og i snitt ligger skadene på 30.000 kroner per skademelding.

– Selv om bilene blir stadig sikrere, er det minst like mange uhell som før, men heldigvis går det ofte bedre når ulykken først skjer, sier Voll.

Sjåfører som gjør helt andre ting enn å fokusere på bilkjøringen er en gjenganger i skademeldingene. Det innebærer alt fra mobilprat, teksting, fikle med radio og infoskjermer, spise mat eller sminke seg. Noen sjekker også nettavisene for å lese om køen, for så å kjøre inn i bilen foran og dermed forårsake enda mer kø.

Og dumt er det. Ifølge Gjensidige blir det nemlig stadig dyrere å reparere bilen om uhellet er ute.

– Når det gjelder kostnader blir det stadig dyrere å reparere. Det skyldes flere faktorer, blant annet har de fleste nyere biler avansert elektronikk og dyre enkeltdeler. I tillegg blir også selve arbeidet priset høyere, sier Voll.

Ganske snart står sommerferien for tur, og fremdeles er det mange av oss som dropper pass-kaos og velger bilferie. Til bilistene har Voll en oppfordring:

– Hold avstand, husk bilbelte, hold fokus på veien, pust med magen og ikke minst ta hensyn til myke trafikanter, avslutter han.