Julia Moi Tennøy og Julian Moland Bjørknes har begge etablert seg i norgestoppen i sine aldersklasser. De er aktuelle til å representere Norge i U18 EM i to idretter, innendørs volleyball og sandvolleyball.

Fredag starter de sommerens siste landslagssamling i Oslo, i sandvolleyball. Dette er siste runde før uttak til EM i 2. – 5. september, i Slovakia. Ut av de 6 guttene på bruttolandslaget er det 2 spillere som får reise til EM På jentesiden er de 9 kandidater på bruttolandslaget, og også her har Norge kun kvalifisert ett lag til turneringen.

Begge Solabuene melder om jevnt høyt nivå på treningene og er spente på om det kan bli EM deltakelse. De går direkte fra landslagssamling til NM, også det i Oslo. I fjor ble det sølv i U17 og fjerdeplass i U19 for Julian Moland Bjørknes, og fjerdeplass for Julia Moi Tennøy (U17)

Moi Tennøy forteller at i år ønsker hun å gjøre det godt i NM, og hennes hovedfokus i år har vært å trene i sanden.

– Jeg har ikke fått like mange muligheter til å trene inne og spille turneringer inne på grunn av koronasituasjonen i Norge. Til høsten som kommer så skal jeg begynne på TVN. Jeg gleder meg veldig til dette fordi da får jeg venner med de samme interessene som meg, treningsmiljøet er også veldig bra og man får gode muligheter for å utvikle seg selv som en bedre spiller, sier 17-åringen.

Eksklusivt

TVN er en avdeling av Sauda VGS, med internatskole på Sand, der ungdommen kombinerer studiespesialisering med toppidrettssatsing i volleyball og sandvolleyball. Flere av Solas volleyballspillere har gått her, og TVN regnes som det beste tilbudet i Europa for unge volleyballspillere. OL deltakerne i sandvolleyball, Anders Mol og Christian Sørum, har begge gått her.

Det er få plasser tilgjengelig, men akkurat nå er det hele tre Solaungdommer som har fått skoleplass. Moi Tennøy begynner første klasse i høst, mens Julian Moland Bjørknes og Stani Zajaczkowski starter andreåret.

Innendørs ble EM kvalifiseringene utsatt, og neste mesterskap er NEVZA i Finland, i september. Innendørs hadde juniorlandslagene samling i juni. Guttene var i Bergen, og jentene i Vesterålen.

God samling

Moi Tennøy rapporterte om en veldig god samling i nord, og hun har forhåpninger om å få delta i NEVZA i Finland. Landslagssamlingene handler først og fremst om idrett.

– Jeg synes det er kjempekjekt på samling. Jeg får trene og være med personer som har de samme målene og interessene som jeg har selv. Samlingen er en forberedelse til Newsa i høst og Em kvalik i 2022. Det er ekstremt vanskelig å komme med på laget siden det er så høyt nivå på spillerne som er med. Jeg synes det er kjekt å reise, så for meg gjør det ingenting at samlingen er langt vekke fra der jeg bor. Man blir selvfølgelig sliten av å trene i 10 dager i strekk, men jeg mener det er lurt samlingen er så lenge slik at trenerne får sett nivået til alle spillerne på samling og dermed kan ta en grundig avgjørelse om hvem som får være med på de neste samlingene, sier 17-åringen.

Jentene bodde på skole, og overnattet i klasserom. De fikk oppleve midnattssol og flott natur, selv om treningen var hovedfokuset. Moi Tennøy opplevde at det var høyt nivå på spillerne som er med på samlingen.

Juniorguttene trente og bodde i nyåpnede Åsane Arena i Bergen på sin innendørssamling i juni. Her var det også veldig høyt nivå. Ikke bare på spillerne, men også på trenere og teoretisk og mental trening.