Gå til sidens hovedinnhold

Sola Historielag har samlet fortellinger fra både nær og fjern fortid - og noen historier få kjenner til

Sola Historielag er ute med sin femte årbok.

Årbøkene til Sola Historielag er blitt en suksess, forteller leder i historielaget, Tor Erik Hansen. Årets årbok er den femte i rekken. Da redaksjonen bak dem satte seg ned for å planlegge en årbok for over fem år siden ble de enige om å spenne bredt og vidt både i tema, geografi og tid. Dette konseptet har foreningen siden vært tro mot, og er det også i år.

Den ferske årboken starter med en artikkel av Per Inge Ruud om 1100-årsjubileet for samlingen av Norge i Hafrsfjord. Det var i 1972 og Kong Olav V var til stede. Det var Stavanger kommune som styrte opplegget, men lokale krefter klarte likevel å få feiringen lagt til Sola.

Forfatterne i foreningen forteller også om uttappingen av Stokkavannet, om livet i Sola og Tananger under Napoleonskrigene, om de første solabuene som bodde her og om strandhytten på Solastranden som ble til Sola Strand Hotel.

Sola Historielag fordyper seg også i livet til oberst Bjørn Fraser som var militær stasjonssjef på Sola, samt i livet til Erling Skjalgsson og Knut Paust Rommetvedt som omkom i Titanic-forliset i 1912.

Årboken kan kjøpes hos Solabladet, i bibliotekene på Sola og Tananger, samt på nettsiden til historielaget.

Her er to artikler som er publisert i årboken fra 2020:

Les også

Strandhytten som ble til Sola Strand Hotel: Hotellet er 106 år og har sett både oppturer og nedturer

Les også

På Sande ligger en godt gjemt hemmelighet: Her ligger DNL-husene; et symbol på skandinavisk storpolitikk, hvor Sola tapte

Kommentarer til denne saken