Sola Historielag har samlet fortellinger fra både nær og fjern fortid - og noen historier få kjenner til

Leder Tor Erik Hansen og Brit Hansen er en del av redaksjonskomiteen som står bak den nye årboka til Sola Historielag. I komiteen sitter også Ottar Kjørmo, Arvid Bærheim, Paul Hogstad og Torleif Oftedal.

Leder Tor Erik Hansen og Brit Hansen er en del av redaksjonskomiteen som står bak den nye årboka til Sola Historielag. I komiteen sitter også Ottar Kjørmo, Arvid Bærheim, Paul Hogstad og Torleif Oftedal. Foto:

Sola Historielag er ute med sin femte årbok.

DEL

Årbøkene til Sola Historielag er blitt en suksess, forteller leder i historielaget, Tor Erik Hansen. Årets årbok er den femte i rekken. Da redaksjonen bak dem satte seg ned for å planlegge en årbok for over fem år siden ble de enige om å spenne bredt og vidt både i tema, geografi og tid. Dette konseptet har foreningen siden vært tro mot, og er det også i år.

Den ferske årboken starter med en artikkel av Per Inge Ruud om 1100-årsjubileet for samlingen av Norge i Hafrsfjord. Det var i 1972 og Kong Olav V var til stede. Det var Stavanger kommune som styrte opplegget, men lokale krefter klarte likevel å få feiringen lagt til Sola.

Forfatterne i foreningen forteller også om uttappingen av Stokkavannet, om livet i Sola og Tananger under Napoleonskrigene, om de første solabuene som bodde her og om strandhytten på Solastranden som ble til Sola Strand Hotel.

Sola Historielag fordyper seg også i livet til oberst Bjørn Fraser som var militær stasjonssjef på Sola, samt i livet til Erling Skjalgsson og Knut Paust Rommetvedt som omkom i Titanic-forliset i 1912.

Årboken kan kjøpes hos Solabladet, i bibliotekene på Sola og Tananger, samt på nettsiden til historielaget.

Her er to artikler som er publisert i årboken fra 2020:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken