– Sola har ikke den mest robuste kommuneøkonomien i landet

Renate Gimre, gruppeleder i Sola Frp.

Renate Gimre, gruppeleder i Sola Frp. Foto:

Av

Sola har en svært høy gjeldsgrad på 79 prosent som reduserer Sola sin handlekraft og kan bli katastrofal spesielt dersom rentene skulle stige i fremtiden.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Gruppeleder i Høyre Janne Stangeland Rege hadde en ytring knyttet til kommune-NM som måles hvert år av NHO knyttet til 15 ulike kriterier hvor Sola kommune toppet pallen og kom på førsteplass.

De fleste av meningene og kommentarene til Stangeland Rege er Frp og undertegnede helt enige i og har vært å lese de siste ukene i ordfører Tom Henning Slethei sine uttalelser til mediene, nemlig at dette er resultatet av langsiktig tilrettelegging og satsing på næring ofte tverrpolitisk i Sola.

Stangeland Rege peker også på viktigheten av å tilrettelegge som kommune og ha en god plass å bo. Alt dette er vi enige om. Det er dog en vesentlig feil i ytringen som også kommer til syne i ingressen og det er at «Sola har den mest robuste kommuneøkonomien i landet».

Dette stemmer overhodet ikke og er ikke en vesentlig del av denne undersøkelsen. Det er et fåtall av de 15 kriteriene som omhandler dette. Faktum er at Sola har en svært høy gjeldsgrad på 79 prosent som reduserer Sola sin handlekraft og kan bli katastrofal spesielt dersom rentene skulle stige i fremtiden.

Da vil rentene spise opp mye av handlingsrommet i drift og gjøre det vanskeligere å opprettholde de gode tjenestene vi er vant med i Sola. Skatte inntektene har også falt fra et nivå på om lag 140 prosent av landsgjennomsnittet til cirka 120 prosent av landsgjennomsnittet.

Det betyr ikke at Sola ikke har det bra, men med et vedtak i formannskapet i juni på at kommunedirektøren skal legge frem forslag til innsparinger og kutt på 50 millioner så er det korrekt av meg å påpeke Stangeland Rege sin påstand om at Sola har den mest robuste kommuneøkonomien i Norge, ettersom det hadde da vært lite forståelse og legitimitet både blant ansatte og innbyggere knyttet til de vanskelige kuttene som skal og må gjennomføres i høst, nettopp for å beholde handlingsrommet fremover siden tidligere posisjoner har latt gjeldsgraden stige til nye høyder.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken