Gå til sidens hovedinnhold

Sola DPS: – Det finnes definitivt hjelp å få

Disse tilbudene finnes i Sola, når hverdagen blir vanskelig.

HELSE: I Sola kommune finnes flere tilbud knyttet opp mot psykisk helse, både i regi av kommunen og av Helse Stavanger. Sistnevnte tilbud er Sola Distriktspsykiatriske senter (DPS), som ligger organisert inn under Stavanger universitetssjukehus (SUS). Senteret på Sandesletta er til også for innbyggere på Randaberg, Hillevåg og Hinna.

– Det finnes tre ambulante team i Stavanger, Sandnes og Sola som slås sammen kvelder og helg, men som fungerer hver for seg ellers i uka, forteller Kirsten Kristoffersen, sykepleier og teamleder ved Sola DPS sitt ambulerende akutteam.

AAT er et lavterskeltilbud. Det innebærer at du ikke trenger henvisning fra lege for å få hjelp. Det er heller ingen problemer som er for små.

– Når folk opplever en krise og tar kontakt med oss, så starter vi med vurderingssamtaler. Om vi vurderer det kritisk tar vi dem inn til samtaler her, men i koronatiden har vi også benyttet telefon. Om de ikke kommer seg hit drar vi hjem til dem, forteller Kristoffersen.

Et tilbud for voksne

AAT er å regne for poliklinikk, som igjen betyr at det er egenandel frem til frikort for å benytte seg av tilbudet. Kartlegging av behov er derimot gratis. Du må videre være 18 år for å kunne benytte deg av AAT, men det betyr ikke at mindreårige blir avvist.

– Vi henviser de yngre videre til der de kan få hjelp, betrygger Kristoffersen.

Menneskene som oppsøker AAT, er alt fra nybakte mødre som har en tung periode eller mennesker som opplever angst og depresjon.

– Noen bruker oss jamnt og trutt gjennom året, mens andre er innom en gang og får den hjelpen og veiledningen de trenger, forteller Anne Berit Torbjørnsen, leder AAT ved Sola DPS.

Psykisk helse og psykiske utfordringer oppleves forskjellig fra person til person. Derfor bruker de ansatte ved AAT mye tid på å normalisere det å ha en psyke.

– Vi prøver å normalisere det, snakke mye om det. Det handler også om å normalisere følelser. For eksempel det å kunne gjenkjenne sorg, eventuelt når det går over i noe annet, forteller Torbjørnsen.

– Det handler mye om å normalisere at livet ikke alltid går på skinner. Så er vi behjelpelige med henvisninger videre, eller innleggelser når det er nødvendig, legger Kristoffersen til.

Ingen markant økning under korona

– Nå som vi nærmer oss jul midt i koronatider, merker dere noen økning i henvendelser?

– Nei vi har ikke merket så mye økning som kan kanskje skulle tro, vi hadde kanskje forventet flere. Det vi merker oss er at det i medier opplyses ofte om hvor man kan ringe for å få hjelp på forskjellige telefonnumre, men aldri opplyses det om AAT, sier Kristoffersen.

I julen er tilbudet åpent 2. og 3. juledag. Resten av de røde dagene holder senteret stengt. Uansett når du måtte trenge hjelp, er beskjeden fra AAT klar.

– Det er definitivt hjelp å få. Du trenger ikke å sitte alene med dette, avslutter Torbjørnsen.

Alt du trenger å vite om AAT

  • Ambulant akutteam (AAT) er et av tilbudene ved Sola DPS, og er i motsetning til de øvrige tilbudene et lavterskeltilbud som ikke krever henvisning.
  • AAT nås på nummer 916 51 005. Åpningstidene er 9-21 på hverdager, og 12-19 på søndager. Har du behov for øyeblikkelig hjelp må du ta kontakt med fastlege eller legevakt.
  • AAT har et klart mål om å tilby samtale innen 24 timer etter at du har tatt kontakt.
  • Du kan ta kontakt om både små og store psykiske utfordringer. Eksempler kan være angst, depresjon, søvnløshet, forvirring, psykose eller selvmordstanker.
  • Teamet tilbyr individuell vurdering av psykisk helse i kriser og akutte situasjoner. Videre får du kortvarig oppfølging der dette er den beste løsningen for pasienten.
  • AAT samhandler, gir råd og veileder interne og eksterne samarbeidspartnere - for eksempel andre avdelinger på sykehuset og kommunene.
  • AAT er opptatt av å gjennomføre en mestringsorientert samtale med utgangspunkt i det som har skjedd, hvilket nettverk du har rundt deg, det som har virket før, det du tror skal til for at du får det bedre og hvordan de best kan hjelpe akkurat deg.

Listen over er løst basert på Helse Stavangers informasjonsbrosjyre om AAT-tjenesten.

Kommentarer til denne saken