– Det er en idé som har modnes over tid. En bokmesse er en dag, men denne her lille fantastiske bokhandelen har åpningstid fra sju om morgenen til elleve om kvelden, mandag til lørdag – det er ganske unikt, sier Tormod Tørresdal

Rett ved siden av Kiwi står bokskapet klar til bruk. President for Lions Tormod Tørresdal klippet den røde silke snoren til stor applaus fra Lions-gjengen, som har alle bidratt med bøker til å fylle opp hyllene.

– Du går her og åpner skapet, velger en bok og den tar med hjem å lese den. Det er helt gratis. Dersom du synes at boken du leser er helt fantastisk kan du beholde den, og du kan frivillig donere til Lions sitt humanitære arbeid, sier Tørresdal.

Bidrar til flere bidrag

Skapet fikk de gratis på Finn.no, og ideen er at flere kan bidra med bøker og renske opp hjemme. Inne i skapet er det et utvalg av fra krimbøker til strikkelyst. Til og med engelske National Geographics magasiner har fått plass.

– Det er en miljømessig tanke bak, folk slipper å hive bøkene. Vi håper folk tar det i bruk, og at det kommer mer moderne litteratur. Jeg satt inn en bunke kokebøker som jeg synes var for gale å kaste, sier Lions-medlem Karin Hagen.

Ideen er det at dersom du vil donere bort bøker til bokskapet er det bare å kontakte Lions.

– Vi ønsker å ha litt kontroll på hva som blir satt inn her. Det enkleste er at folk tar boken med seg hjem, så leser den og når de har nok bøker, så ringer de til oss – og vi henter bøkene. Det er det vi vil foretrekke, sier Tørresdal.

Han er ivrig interessert i bøker og legger ikke skjul på at de har vurdert lokasjonen og for bøkenes skyld.

– Jeg tror dette vil gjøre veldig mye for leselysten. Verdens billigste bokhandel! Her står bøkene fint og tørt, det er innbydende og ryddig. Det er viktig å ta vare på bøkene, de er tilgjengelig her og folk kan plukke opp en bok på vei til butikken, sier Tørresdal.

Dugnadsånden

Det er dugnad på mange plan. Senterleder Geir Gabrielsen er på plass, han hjalp selv med å skru sammen skapet. Han er fornøyd med et nytt lite tilskudd til senteret, og mener det er med på å skape liv.

– Bokskapet er sikret, her gjør vi alt selv. Det er en fortsettelse av den biten Lions gjør. Vi på senteret er jo veldig interessert å bli med å støtte så godt vi kan på alle måter. Her får de plass til å presentere seg, og gjøre en gøy sak. Det er jo tross alt to tusen mennesker per dag som er her, så det er en god plass å eksponere seg. Det gagner alle, spesielt lokalsamfunnet her, det skaper en aktivitet, sier Gabrielsen.