Høye strømpriser og dyrere drivstoff er noe mange har en mening om. Fra 1. juli i år økte flere matvarer med 20-30 prosent, etter en allerede sjelden høy oppgang på 4,5 prosent tidligere i år, altså januar til februar. 

Solabladet tok seg turen til to tilfeldige butikker, Helgø Meny Sola og Coop Mega Sola, for å snakke med solabu, og høre om deres tanker rundt prisøkningen i praksis. 

– Bensin og strømprisene har blitt veldig dyre, det har jeg lagt merke til. Likevel har de økt prisene til frukt og bær. Det er helt latterlig planten er jo der, jeg skjønner ikke hvorfor det kan være så dyrt, sier Annicken Danielsen til Solabladet fredag formiddag. 

Danielsen er pensjonist og mener det er viktig for hun å spise det hun ønsker, til tross for at hun viser forståelse for at det kan være vanskelig for småbarnsfamilier. 

 

– Har du noen tips for å spare noen kroner? 

– Å følge med på pumpeprisen kan være lurt, sier hun. 

– Vi får kjenne på det 

Markus Lindanger synes det kan være vanskelig å spare når utgiftene øker slik de har gjort i det siste. 

– Altså jeg burde ikke handle på Helgø men jeg så at de hadde tilbud på kjøttdeig så måtte jeg komme og kjøpe litt. Men vi får virkelig kjenne på det, særlig når man kombinere regningene og ser hvor mye alt koster til sammen, sier Lindanger.  

Han anbefaler andre om å handle en gang i uken, slik at det ikke er mulig å kjøpe mer mat enn det en trenger, i tillegg til at det er også mulig å spare på litt bensin. 

– Vi prøver å gjøre det hele tiden, men det kan være litt vanskelig, innrømmer han. 

Tips og triks 

May-Liz Pettersen synes det er kjipt at alt har blitt dyrere i det siste. 

– Jeg kan virkelig se det for meg at noen familier har det litt trangt, og det verste er at det er jo ting vi trenger og må betale for, sier Pettersen. 

Pettersen forteller videre at dersom prisene fortsetter å øke kommer det til å vanskelig å både spare, og ha en større familie etter hvert. 

– Nå som jeg har en unge og en har en på veien er det slik at jeg vet det kommer til å være trangt, forteller hun. 

Prisbevissthet og å kutte ned på andre ting kan være nødvendig for å kunne leve uten å slite økonomisk. 

– Mot slutten av måneden så blir det ofte litt mer enn forventet når vi skal betale regningene. Det skal ikke være slik, sier Cathrine Fossand til Solabladet ved Coop Mega Sola. 

– Det er litt ironisk at regjeringen sier det er vanlige folks tur, men det virker som om det er vi som kjenner på det mest, legger hun til.