JUL: - Vi skal ha et arrangement med 50 påmeldte til «Svartnissen». Egentlig er det 135 på ønskelisten, men vi har 50 billetter nå, sier Linda Holm i Enestående familier Sør-Rogaland til Solabladet.

Hun legger til at det også vil være en mulighet til, siden de også skal ha et liknende arrangement 22. desember. Også da med 50 billetter. Det har doblet seg siden fjoråret.

Før det kommer så langt vil de ha et sosialt arrangement i Lura turistheims lokaler tidlig lørdag ettermiddag.

Lokale sponsorer betyr mye

Enestående familier Sør-Rogaland er et aktivitetstilbud i regi av organisasjonen IOGT, for familier som trenger økonomisk eller sosial hjelp. Det gjelder først og fremst aleneforeldre, men også familieforhold der en av partene er fraværende.

Selv om fokuset i denne artikkelen dreier seg om julefeiring gjør de ting hele året igjennom. Og det er en enkel grunn til at dette er et viktig arbeid.

- Alle barn skal ha en lik sjanse til å kunne fortelle noe på skolen. Det er veldig viktig at alle får lov til å oppleve det samme, understreker Holm.

Organisasjonen får statlig støtte, men de får også hjelp fra lokale sponsorer. Som Lura turistheim Sola.

- Det betyr utrolig mye. Alle våre arrangementer skal inneholde en sosial bit. Om vi ikke hadde hatt dette tilbudet måtte vi brukt en del av budsjettet vi har selv på mat, og det ville gått utover andre arrangementer vi har planlagt, sier Holm på spørsmål om betydningen av at Lura turistheim er med på dette.

Enestående familier skal også arrangere jul og nyttårsfeiring. Førstnevnte blir på Bryne, der de skal gjøre det på Torget resturant.

Håper å få med flere fedre

Organisasjonen har fått mer og mer respons de siste årene. Holm understreker at det er et tilbud for alle, også de som har god økonomisk råd, men som gjerne har et lite sosialt nettverk.

- Vi opererer med en foreslått egenandel. Vanligvis mellom 20 og 50 kroner. Da betaler du på en Vipps som er helt anonym. Om du har mer kan du betale mer, om du ikke har nok kan du velge å ikke betale. Vi legger oss ikke i det. Noen synes det er godt å kunne betale litt. Og 50 kroner kan være mye for en familie, understreker hun.

God respons til tross, det er en gruppe som kanskje ikke har like lett for å søke hjelp. Det er kanskje ikke så overraskende at det dreier seg om menn.

- Målet vårt er at vi kan nå ut til fedre som er alene. De er litt vanskeligere å få tak i, og kan ha en litt høyere terskel for å si at de vil ha hjelp. Vi prøver å finne arrangementer som kan fenge de litt. Som å gå på fotballkamper. Vi var jo nettopp på Viking-kamp, der vi fikk billettene av Viking, forteller Holm.