– Nå er det ikke lenge før det braker løs, og vi kjenner at det kribler godt i magen – mest av alt fordi vi gleder oss til to dager med masse fin film og stor aktivitet på Sola kulturhus, sier Hege Hopen ved Sola bibliotek.

Det er biblioteket, som sammen med FeelGood ungdomshus og Sola kulturhus som arrangerer festivalen 11. og 12. november. Arrangementet er en del av biblioteket sin markering av Skeivt kulturår 2022, og er støttet av Kulturrådet.

– Temaet for filmfestivalen er Identitet, men siden vi markerer at det i år er 50 år siden den såkalte homoparagrafen ble opphevet handler mange av filmene om skeive folk og skeiv kjærlighet – eller rett og slett om mennesker som forsøker å finne ut av egen identitet og hvordan de skal kunne leve i pakt med denne, forteller Hopen.

I løpet av de to dagene skal de vise 16 filmer i tre ulike saler.

– Så her kan man legge ut på en ekte film-maraton om man vil. Og vi tilbyr noe for enhver smak, for selv om hovedvekten av filmene passer for ungdom fra elleve år og opp vises det også familiefilmer som passer for alle, sier Hopen.

Film og foredrag

Det er varaordfører Siv-Len Strandskog som står for den offisielle åpningen fredag klokken 18, mens filmskaper og filmviter Tiril M. Skår skal snakke om skeiv representasjon på filmlerretet klokken 19.30.

– Tiril har også med seg den nydelige kortfilmen «Lappen», som skal vises under festivalen, og som er nettopp den filmen Tiril selv savnet som barn, sier Hopen.

I tillegg til film lover arrangørene god tilgang på mat og kinosnop.

– Kokken Dag og en gjeng ivrige ungdommer fra FeelGood disker opp med hjemmelaget pizza og pølser i kafeen både fredag og lørdag, og på lørdagen blir det i tillegg mulig å kjøpe seg kakemat. Kafeen er åpen fra 17–20 på fredagen og fra 11–18 på lørdagen. Kiosken er også åpen begge dager for de som vil handle seg kinogodteri.

Gode hjelpere

Biblioteket har tidligere vært ute og etterlyst unge hjelpere som kan bidra under festivalen. Det har de nå fått, og arrangørene gleder seg til å ta imot barn, ungdom og familier. Billetter er gratis og kan hentes digitalt hos Solakulturhus.no.

– Vi må selvsagt også nevne at vi får hjelp av en god gjeng flotte ungdommer som skal jobbe som frivillige og sørge for at logistikken flyter bra disse to dagene. De fleste av disse er elever fra Sola ungdomsskole og ungdomstrinnet ved Dysjaland skule, og dette arbeidet inngår som en del av valgfaget Innsats for andre. Vi er utrolig takknemlige for at disse ungdommene stiller opp, for uten deres hjelp ville det vært vanskelig å gjennomføre festivalen, sier Hopen.