Senterpartiet vil bruke røntgen av tennene for å forebygge benskjørhet blant eldre

Sp-politiker Bjarte Kristiansen mener det er viktig å forebygge sykdom, og mener det er på høy tid at røntgenbilder fra tannlegebesøk brukes til å sjekke risiko for benskjørhet.

Sp-politiker Bjarte Kristiansen mener det er viktig å forebygge sykdom, og mener det er på høy tid at røntgenbilder fra tannlegebesøk brukes til å sjekke risiko for benskjørhet. Foto:

- Vi ønsker at det inngås et samarbeid mellom tannhelsetjenesten og fastlegen slik at man tidlig kan oppdage osteoporose, forteller Bjarte Kristiansen, leder i utvalg for levekår i Sola.

DEL

Leder i utvalg for levekår, Bjarte Kristiansen (Sp) og Rogaland Senterungdom vil ha mer oppmerksomhet rundt forebygging av osteoporose (benskjørhet). Partiet ønsker at røntgen fra tennene blir brukt for å avdekke benskjørhet, eller risiko for benskjørhet.

- Mange besøker allerede tannklinikken 1-2 ganger i året, og bildene man får fra tannrøntgen kan enkelt sendes til fastlegen. Herfra kan fastlegen gi pasienten informasjon og mulig unngå fremtidige beinbrudd, mener Kristiansen.

Han ønsker tettere samarbeid mellom tannhelsetjenesten og fastlegene i den hensikt å forebygge benskjørhet.

En studie som er gjort i 2008 viser at hos personer over 50 år vil cirka 50 prosent av alle kvinner og 20 prosent av alle menn få brudd på grunn av osteoporose. Hvert år blir det registrert rundt 9000 hoftebrudd, 70 prosent av disse blant kvinner. Faktorer som har størst betydning for osteoporose er røyking, fysisk inaktivitet og overkonsumering av alkohol. Til tross for synkende risiko vil trolig antall brudd øke frem til 2040 på grunn av økt antall eldre i befolkningen.

- For oss i Senterpartiet er det viktig å forebygge skader slik at våre eldre får en god alderdom, konstaterer Lisa Marie Ness Klungland, fylkesleder i Rogaland Senterungdom.

Ved hjelp av tannrøntgen analyserer man beinstrukturen og slik kan man starte forebyggende arbeid eller eventuelt behandling. Et enkelt bilde hos tannlegen kan avdekke risiko for beinbrudd, og da kan man videre henvise de som trenger behandling til fastlegen.

- Beinbrudd blant eldre gir også samfunnet store økonomiske kostnader, noe som enkelt kunne blitt unngått på denne måten, sier Bjarte Kristiansen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken