Gå til sidens hovedinnhold

– Sats på mer kompetanse i barnevernet

Artikkelen er over 2 år gammel

Barnevernets arbeid er svært viktig, og kan være svært vanskelig. Kompetanse er avgjørende for at barnevernet skal kunne gi rett hjelp og ta riktige vurderinger i hvert tilfelle.

LEDER: I reportasjen om Jone Skartveit forteller han sin sterke historie om mishandling og omsorgssvikt i barndommen. I dag er han en voksen mann, men oppveksten har etterlatt dype spor.

Hans store spørsmål er: – Hvordan ville mitt liv vært dersom barnevernet hadde grepet inn tidligere?

Det manglet ikke på bekymringsmeldinger, og historien startet allerede før Jone Skartveit ble født da barnevernet i Stavanger overtok omsorgen for foreldrenes første barn. Familien flyttet til Sandnes og deretter til Sola, og barnevernet i begge kommunene ytret bekymring for barna i familien.

Solabladet har gjennomgått hundrevis av sider med dokumentasjon som viser at barnevernet i Sola i årevis var bekymret og vurderte tiltak. Det ble også forsøkt å overta omsorgen, men datidens system gjorde at det stoppet opp.

Først etter åtte år ble Jone tatt ut av familien.

Hvorfor gikk det så lang tid? Hvorfor virket ikke tiltakene barnevernet satte inn?

– Det er vanskelig å si hva barnevernstjenesten kunne se og oppdage ut i fra hvordan vi jobbet den gangen. Jeg ser i mange gamle saker at barnas stemme nesten er fraværende. I dag kan vi ikke ha en barnevernssak uten at barnet blir snakket med fra dag én, sier barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger i reportasjen.

Barnevernets arbeid er svært viktig, og kan være svært vanskelig. Kompetanse er avgjørende for at barnevernet skal kunne gi rett hjelp og ta riktige vurderinger i hvert tilfelle.

Jone sin historie er dessverre ikke enestående, men å styrke kompetansen i barnehjemmet, kan bidra til flere barn kan få bedre hjelp og på et tidligere tidspunkt.

Kommentarer til denne saken