– Løpet ble inspirert av den gamle Tanangermarsjen. Jeg tenkte at vi burde ha et løp rundt Tananger ring, sier Johannes Jåsund.
Slo seg sammen
Det var Jåsund fra Tananger treningssenter som startet løpet i 2021. I fjor ble havørn friidrett derimot med som arrangør.
– Vi ville tilby et mosjonsløp til Tanangerbuen. Det har ikke vært noe tilsvarende før. Det var Tanangermarsjen, men det var veldig lavterskel hvor familier gikk sammen. Mosjonsløp er også noe som har blitt litt i vinden, både i regionen og i landet, sier Erlend Engelsgjerd, leder for løpegruppen i Havørn Friidrett.
Tidligere arrangerte Havørn Friidrett en dag for ungene på stadion, spesifikt for barneskoletrinnet. I bakkant av dette kjørte de mosjonsløp. På bakgrunn av dette fant de ut at det var bedre å slå seg sammen og lage et felles opplegg.
Uheldig år
I fjor var det nesten 90 deltakere som sprang på løpet. Til nå viser ikke påmeldingene den samme interessen.
– I år er det litt uheldigt da Energi-stafetten arrangeres samme dag. Det er et konsept bedriftsidretten i Rogaland har skapt, og minner litt om Holmenkollstafetten i Oslo. De trekker en del av våre kunder. Det er litt dumt. Foreløpig har vi ikke så mange påmeldte som i fjor, og dette tror jeg er grunnen, sier Engelsgjerd.
Jåsund og Engelsgjerd vil derimot poengtere at det er mulig å delta på begge løpene, da de har forskjellige tidspunkt.
– Vi kunne tenkt oss at det kom like mange som i fjor. Av erfaring pleier det å komme ganske mange flere påmeldte den siste uken, sier han.
Ny investering
Til årets løp har arrangørene også investert i noe ekstra for å løfte løpet for mange.
– Vi har investert i det som kalles kontrollmålt løype. Det betyr at den blir nøyaktig målt opp. Hvis du setter en ny rekord på et løp, får du det offisielt godskrevet hvis løypen er kontrollmål, forteller Engelsgjerd.
Hvis noen bare har gått med GPS eller et målehjul, blir ikke tiden får godkjent. Arrangørene tror derfor at dette kan være et trekkplaster for mange.
– Mange er interessert i å forbedre sine tider. Noen tenker at det som står på klokken deres er viktigst, andre vil også ha det offisielt. Da blir dette viktig, sier han.
Når de nå har gjort dette er løypen kontrollmålt for alltid, med mindre de legger den om.
Spredt aldersgruppe
Målet deres er å bygge videre på løpet, og få en interesse både blant folk i Tananger og regionen til å komme til Tananger for å springe.
– Dette er en nokså unik løype i forhold til andre plasser. Det er ikke så veldig rask, men i fin natur og går rundt hele Tananger. Vi har lyst til å bygge videre på dette til senere, med å lage flere distanser og et skikkelig bra konsept, sier Engelsgjerd.
Mosjonsløpet er åpent for absolutt alle i alle aldre. I fjor var den yngste deltakeren 7 eller 8 år.
– Hvilken aldersgrupper ser dere mest av på løpet?
– Vi prøver gjerne å fokusere mer på de yngre enn hva gjerne andre løp gjør. Jeg tror den gruppen som skiller seg ut er dem i 20 til 40 årsalderen. Med denne løpebølgen som går nå er det typisk mann 40 år som skal begynne å trene å komme seg i form. Det er den aldersgruppen vi har mest av, sier han.
Det fem kilometer lange løper rundt Tananger ring skal i år skje 3. juni. Løpet starter borte med Shell-bensinstasjon, og ender opp på stadion.
Se bildeserie fra Ringen rundt 2022:
