– Vi slo de andre ned i støvlene både på kvalitet og pris, forteller en oppspilt daglig leder Siv-Len Strandskog.
Vant anbud i hard konkurranse
Ranso AS ble stiftet i 1989 og er et samarbeid mellom Randaberg og Sola kommune, som eier 50 % hver. Det er en arbeid- og inkluderingsbedrift som tilbyr ulike arbeidsrettede tiltak. De har to lokasjoner hvor de produserer, og en butikk i Solakrossen. På Randaberg er det produksjon av hagemøbler, mens på Forus fokuserer de på lysproduksjon og bysykler.
De vant nylig anbudet for å drifte bysyklene til Kolumbus for Nord-Jæren. Fra Randaberg i nord, til Bogafjell i Sandnes i sør, vil altså være Ranso sitt ansvarsområde. De tar imot alle nye sykler direkte fra Kina, og pakker de ut, lagrer de og fjerner noe av utstyret som syklene kommer levert med, som for eksempel kurven foran. Forskjellige land og byer har ulike krav og behov til hvordan syklene skal se ut, og hvilket utstyr de skal ha.
Selskapene som var involvert i anbudsrunden fikk ekstra poeng hvis de hadde tilrettelagte arbeidsplasser. Dette var ikke et krav, men ga ekstra poeng.
– Seieren vår var så klar at vi ville nok vunnet til og med uten disse ekstrapoengene, mener Strandskog.
Tilrettelagte arbeidsplasser er konkurransedyktige
Ranso har hatt et langt og godt samarbeid med Kolumbus opp gjennom årene og har jevnlige møter hvor de deler erfaringer og får og gir tilbakemeldinger. Anbudet de har vunnet er en kontrakt på to år minimum, og fem år maksimum. Dette vil være en stor og viktig del av budsjettet og vil utgjøre cirka 2 millioner i året for Ranso, får vi opplyst.
– Dette beviser at tilrettelagte arbeidsplasser kan konkurrere på det åpne markedet, sier Strandskog.
En del av anbudet er kravet om å benytte elbiler, eller rettere sagt el lastebiler for å kjøre ut å hente og levere sykler. Fornyelsen av bilparken er i gang, og anskaffelser av el lastebiler er rett rundt hjørnet. Enkle reparasjoner foretas også ute på «veien». Her tas et sporingssystem i bruk, hvor de syklene som står langt unna nærmeste ladingsstasjon, eller de som begynner å gå tom for batteri vil bli prioritert. Disse syklene vil da bli hentet, sett over og ladet før de settes ut igjen til kundene.
– Hvor ofte tester dere disse syklene?
– Vi tester de syklene vi henter, hver gang vi er ute. Det skal også gå maks fire til fem dager mellom hver gang alle syklene sjekkes.
Ranso fikk det første oppdraget for bysykler helt tilbake i 2013, og har lang erfaring med bysyklene og gode rutiner på plass.
Nå skal Ranso få ansvaret for driftingen av så mange som 800 bysykler. Om vinteren settes en del sykler inn på lager, da det naturlig nok er mye mindre bruk av syklene i vinterhalvåret. Denne tiden benytter gjengen på Ranso til å vaske, reparere og skifte deler/batterier.
– Tilrettelagte arbeidsplasser har mye å tilby og er verdifulle og viktige for samfunnet som helhet, avslutter Strandskog.