– Jeg har sikret meg to kranser. Det er veldig mye fint her, synes Turid Harbye Joa, som jobber som frivillig ved Sola sjukeheim.

I dagligstuen på sykehjemmet er det fredag formiddag mange folk, mye mer enn vanlig. Årsaken er den tradisjonsrike julemessen. Julemessen ble første gang arrangert i 2013, og den gangen sa Janne Folkvord ved Sola sjukeheim at hun håpet det ville bli en tradisjon.

Det er det blitt, og det var bare pandemien som sørget for en midlertidig pause. Denne fredagen bugner det av salgsvarer i storstuen på sykehjemmet. Her er Kolnesgården, Maskemilla håndarbeid, Ranso, Sola bygdekvinnelag og mange flere. Det selges lys, strikk, kranser, tekstiler, matvarer, velværeprodukter og mye mer.

– Vi rekker nesten ikke produsere nok til å møte den store etterspørselen etter lys, sier daglig leder i Ranso, Siv-Len Strandskog.

Åresalg og gaver fra lokalt næringsliv

Nystekte lapper og risgrøt kommer ut av kafeen på dagsenteret, og folk samler seg rundt salgsbordene for å snakke om håndarbeid, gaveinnkjøp og førjulstiden.

– Det er veldig kjekt å se at det er så mange her. Det er blitt en veldig fin tradisjon med mange flotte salgsboder, sier Merete Lunde Kolnes.

Åresalg med gevinster hører også med. Her går overskuddet til aktiviteter ved sykehjemmet.

– Det er veldig kjekt å se hvor mye flott vi har fått inn av gevinster. Det er fra næringslivet her, og det er veldig raust, sier Lunde Kolnes.