Gå til sidens hovedinnhold

Politiet frykter lange passkøer i høst: - Sikre deg nytt pass før pågangen øker

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om det er en god stund til du skal reise kan det være lurt å fornye passet ditt allerede nå.

- Det er svært få som skal reise utenlands den nærmeste tiden, men informasjon fra helsemyndighetene tilsier at det er mulig at dette endrer seg i løpet av neste år. Når det etter hvert blir trygt å reise til utlandet vil med andre ord mange ha behov for nytt pass, noe som etter all sannsynlighet vil føre til lang ventetid ved passkontorene, skriver politiet i en pressemelding.

De oppfordrer nordmenn til å sjekk gyldigheten på passet ditt, og påpeker at dersom det er behov for å fornye det vil det være en stor fordel og allerede nå bestille time ved valgfritt passkontor.

- Vi har nå god kapasitet til å betjene kunder. Det betyr at du kan velge et tidspunkt som passer deg, i tillegg til at du slipper å vente på å få ledig time når du "endelig" kan reise igjen. Politiets nettsider gir god oversikt over ledige timer ved de ulike passkontorene, står det i meldingen.

Nye pass og ID-kort lanseres i løpet av høsten

Det skal som kjent lanseres nye pass og nasjonale ID-kort, og dette vil skje henholdsvis i løpet av oktober og november. Denne innføringen vil påvirke pågangen og således kapasiteten ved passkontorene.

- Det er viktig å presisere at passet du har i dag, eller det du eventuelt fornyer før de nye passene blir lansert er gyldig frem til utløpsdato. Du trenger altså ikke å bestille enda et nytt pass etter at de nye blir lansert i oktober, dersom du allerede har et pass som er gyldig. Når det gjelder ID-kort er dette et dokument som kan brukes som identifikasjon i for eksempel banken eller posten, eller som et reisedokument i EØS-området. Det er imidlertid valgfritt å ha et nasjonalt ID-kort, forklarer lokal innføringsansvarlig for nye pass og ID-kort i Sør-Vest politidistrikt, Kjetil Optun.

Kommentarer til denne saken