Kullingene er for lengst blitt et begrep i Sola kommune, og samskapingsprosjektet har blitt lagt merke til flere steder i landet. Det begynte med kull-54. Alle som ble født dette året fikk invitasjon til å samles, og siden har kull etter kull fått den samme invitasjonen. Overgangen fra et arbeidsaktivt liv til pensjonist kan være stor, og hensikten med kulling-prosjektet er å etablere en relasjon mellom kommunen og kullingene og mellom innbyggere født i samme årskull.

– Vi har ikke en eldrebølge, men en ressursbølge. Vi ønsker å legge til rette for at flere kan planlegge for aktivitet, deltagelse og fellesskap på tvers av generasjoner, sier Sigrun Gard Steinsøy, rådgiver i Sola kommune.

30. september blir det fest, en diger vennefest for det som Irene Sande kaller «Solas gylne årganger». Hun sitter i arbeidsgruppen som planlegger den store dagen.

– Her kan en møte gamle kjente, eller få nye venner, sier hun.

Skaper møteplasser

Hun bemerker at den gruppen som snart skal avslutte et yrkesaktivt liv er voksende og at de er en stor ressurs, både for kommunen og for hverandre.

– Man lever jo lenge etter at en er blitt pensjonist, og mange er i god form med masse engasjement, sier hun.

Kullingene skaper møteplasser. Disse fasiliteres av kommunen, men aktivitetene som kommer ut av prosjektet skal gå for egen maskin. Det er et fellesskap som nå skal bygges av de som skal ut av jobb og inn i et nytt kapittel i livet. Mange har funnet venner og aktiviteter som kom ut av dette.

– Et godt eksempel er MannKan-fellesskapet som startet med noen få menn som begynte å møtes for en kaffe, drøs og noen aktiviteter. På bare noen få måneder var denne gjengen blitt over 60 stykker, sier leder i frivilligsentralen, Heidi Reiersen.

– Det skal være gøy, ikke dødsseriøst

30. september inviterer kullingene til fest i Sola kulturhus. Skuespiller og artist Espen Hana er konferansier, og hit kommer både DJ Martin Green, Sola brassband, statsforvalteren, ordføreren og mange flere.

– Vi skal gi folk en skikkelig god opplevelse, helt fra de kommer inn døren. Jeg håper ingen velger bort denne kvelden fordi de ikke har følge; her skal ingen sitte alene, sier Irene Sande.

Siden oppstarten av kullingene har prosjektleder Sigrun Gaard Steinsøy gjort flere erfaringer.

– Dette er en gruppe som gir motstand mot oppfatningene om hva pensjonister er. Jeg tror dette er starten på en kraft som nå kommer fram i form av engasjement og deltakelse. Jeg tror vi går en god tid i møte, sier hun optimistisk.

Irene Sande er opptatt av at folk skal trives, og hun sier det er livsforlengende å være sosial.

– En fest som denne må være gøyal, full av skjemt og latter. Det må ikke ha et tungt og dødsseriøst innhold. Vi vil ha det gøy, sier hun.

Vil du vite mer om Kullingene? Sjekk denne filmen.