Gå til sidens hovedinnhold

Pelsdyrbønder raser: - Vi fraranes to tredjedeler av verdien på pelsdyrgårdene

Artikkelen er over 1 år gammel

Konkurser, milliontap og store personlige påkjenninger blir resultatet for pelsdyrbøndene, dersom regjeringens erstatningsordning blir stående uendret, mener pelsdyrbøndene.

Norges Pelsdyralslag har fått utarbeidet en rapport basert på vurderinger av tolv pelsdyrbønder. Under Varhaug-møtet mandag kveld ble landbruks- og matminister Olaug Bollestad konfrontert av disse tolv bøndene som krever svar. De hevder at de samlet taper over 110 millioner kroner på erstatningsforslaget fra regjeringen.

- I snitt vil de bli fraranet 73 prosent av verdiene sine. Det er grundig dokumentert hvor urettferdig og urimelig erstatningen slår ut, men det er sjokkerende og opprørende å se disse tallene. Det er viktig å understreke at takstene kun ser på det bøndene taper direkte relatert til pelsdyrdrifta. Mange vil miste mye mer som konsekvens av at så mye av driften faller bort, sier Jan Ove Horpestad, leder i Rogaland Pelsdyrlag, i en pressemelding.

Horpestad ligger selv an til å tape over fem millioner kroner.

- Stortinget har tydelig vedtatt at vi skal holdes skadesløse med erstatningen. Urimelige utslag skal unngås. Det er ingen som kan påstå at erstatningen nå gjør det. Jeg håper at nok et møte med bøndene vil få statsråden til å tenke seg om på nytt. Hvis ikke ligger det an til at også Stortinget har fått nok av denne saken og vil rydde grundig opp, sier Horpestad.

Håper på Frp

Det var Venstre som kjempet gjennom et forbud mot pelsdyrhold, da de gikk inn i Solberg-regjeringen, til tross for at Høyre, KrF og Frp alle hadde programfestet å videreføre næringen. Etter at Frp forlot regjeringen forrige uke, er det blitt tent et nytt håp for bøndene. Stortinget skal nemlig behandle et representantforslag om bedre erstatningsordning, fremmet av Senterpartiet, i løpet av februar.

Arbeiderpartiet har lovet å støtte forslaget, og nøkkelpolitikere i Frp har gjort det klart at de nå også vil stemme for full erstatning - om ikke regjeringen selv forbedrer ordningen kraftig.

- Vi håper og tror selvfølgelig at Frp nå vil gjøre det som er riktig og støtter forslaget til Senterpartiet, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

- Vi vet at mange i Høyre, KrF og selv Venstre er enige med oss i at denne erstatningsordningen er en katastrofe. Granavolden-erklæringen sier at næringen skal forbys, men den krever ikke på noe slags vis at bøndene skal ruineres. Nå må politikerne klare å ta ansvar, sier Skadsem videre i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken