En tredjedel av alle sykkeltyverier er nå av elsykkel

If alene melder at de mottar rapporter om rundt 15 tyverier av elsparkesykler hver uke. Sommerhalvåret er høysesong for slike typer tyverier.

Det typiske stedet hvor tyveriene skjer er utenfor kjøpesentre, butikker og ellers i umiddelbar nærhet av fritidsaktiviteter som fotballbaner og strender.

Tyvene ler av låsene

Ifølge forsikringsselskapet byr sykkellåsene som regel på altfor få utfordringer for tyvene.

– Norges mest populære sykkellåstype er en vits for rutinerte kriminelle. Vaierlås er som å knyte fast sykkelen med kokt spagetti. Selv tykke vaiere på 1 centimeter kutter sykkeltyven over på ett eller to sekunder med verktøy som går nedi en liten bag, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i IF.

Han anbefaler heller bøylelås.

– Bøylelåsene krever andre typer verktøy, og tar som oftest mye lenger tid å ødelegge. Tester har vist at selv ganske billige bøylelåser har god motstandskraft. Jo lenger tid en sykkeltyv må bruke, dess større er risikoen for å bli oppdaget. Å skape stress for tyven er ditt beste våpen mot sykkeltyveri, sier Clementz.

Det stjeles flere elsykler enn elsparkesykler, ifølge If.

– Mens tyverier av elsparkesykler er et typisk fenomen i sommerhalvåret, skjer en del av elsykkeltyveriene vinterstid. Det er nok fordi mange har oppdaget at elsykkel kan være et fint fremkomstmiddel til jobb og skole hele året, sier Clementz.

I fjor ble det meldt om 13 563 stjålne sykler til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge

I virkeligheten er tallene mye høyere, fordi mange sykkeltyverier verken blir meldt til forsikringsselskap eller politi, ifølge If.