– Dette betyr enormt mye for klubben. Barn og foreldre kommer til å snakke om det i lang tid etterpå, sier daglig leder i Sola FK, Andreas Larsen.

9. – 11. juni blir det nemlig fotballskole på Sola stadion, og da er det ingen ringere enn trenere fra Newcastle som skal sørge for at barn og ungdom mellom sju og 15 år får trening av høy kvalitet. Det er det Frode Grøtteland som har sørget for. Newcastle-supporteren har i årevis reist for å se favorittlaget og arrangert turer for både sponsorer og fotballklasser. Det startet for 14 år siden.

– Jeg kjøpte sesongbillett, og kom etter hvert i kontakt med folk som jobbet i og rundt banen. I dag er det å dra til Newcastle nesten som å komme hjem. Jeg har fått enormt mange gode venner, sier han.

– Aktiviteter hver dag

Grøtteland har også fått gode kontakter i klubbmiljøet, og det er trenere fra fotballakademiet til Newcastle som i sommer kommer til Sola. Newcastle United Foundation fotballskole har også vært hos Havdur og i klubber i Sandnes og på Jæren.

– De ønsker nå helst å forholde seg til én klubb i stedet for å dra rundt til nye klubber hele tiden. Det ble Sola, sier han.

Trener i klubben, Tom Erik Maldal, sier fotballskolen skal bli et flott opplegg med masse aktiviteter i flere dager.

– Vi vil starte allerede torsdagen, og det vil bli trening og aktiviteter hver dag til og med søndag. Vi er veldig takknemlig for at Frode gjør dette. Det vil glede mange, sier han.

De første billettene forsvant på noen timer

Like før jul la klubben la aktivitetsleder og klubbutvikler i Sola FK, Daniel Egge Roux, ut 160 billetter for salg. På få timer ble de revet bort.

– Det er veldig kjekt. Jeg tror nok det er navnet som trekker her. Newcastle står sterkt, har mange supportere her og ligger nå på en tredjeplass i Premier League. Fotballskolene deres er veldig populære, sier han.

Frode Grøtteland er derimot litt mer overrasket over at billettsalget gikk så raskt.

– Det har aldri gått så fort, sier han.

Fotballskolen får også god hjelp av sponsorer, både lokale og andre. Logan Air flyr blant annet trenerne til Sola gratis slik at de kan få undervist barn og unge i hvordan man blir en enda bedre spiller.

– Trenerne som kommer er ekstremt flinke med å jobbe med barn og ungdom, sier Frode Grøtteland.

I årene frem og tilbake til Newcastle, der han også har spilt en rekke veldedighetskamper med britiske fotballhelter, er blant andre Peter Beardsley blitt en venn. Newcastle-karen er en del av fotballakademiet og var i sine aktive år i flere toppklubber, samt på det engelske landslaget før han ble trener.

Legger ut flere billetter

Når akademitrenerne kommer til Sola er det med drakter til deltakerne. Det mener Daniel Egge Roux er veldig kjekt.

– Det er inkluderende. Alle har på seg det samme, og det er med på å skape et fellesskap disse dagene, mener han.

1. februar klokken 19.30 legger det ut 36 ekstra billetter. Tidspunktet er ikke tilfeldig.

– Velger vi tidlig på dagen er det mange som ikke får kjøpt fordi de ikke kan bruke mobil eller pc på jobb. Derfor legger vi billettene ut om kvelden slik at flere får en sjanse, sier Egge Roux.

Tom Erik Maldal sier han håper samarbeidet med Sola og Newcastle kan gi mange fotballskoler i årene fremover.

– Det er bare å glede seg. Med det fantastiske anlegget vi har her som ramme blir det noen veldig kjekke dager for de unge, sier han.