Alt har gått Våganes FK sin vei denne sesongen, og mandag kveld ble det klart at a-laget rykker opp til 5. divisjon etter at Viking 3 tapte sin kamp. En kamp gjenstår, og da blir det feiring. Kampen spilles på bortebane mot Høle 8. oktober.

– Vi tar med oss en flaske champagne, og så går vi ut og feirer, sier trener Tron Øyvind Andersen og smiler bredt.

Han overtok treneransvaret for laget i august i fjor. Tidligere hadde laget flere eldre spillere og vurderte til og med å trekke seg fra 6. divisjon. Men med Tron Øyvind og assistenttrener Øyvind Saltnes har denne sesongen gått over all forventning.

– Vi ønsket å være blant topp tre i avdelingen, forteller treneren som nå kan forberede opprykk og en tilværelse i 5. divisjon for klubben på Røyneberg.

Viktig å ha gruppen med seg

Det er for øvrig ikke uvant for Våganes å være i 5. divisjon. Tidligere har a-laget også vært på nivå fire, som tilsvarer dagens 3. divisjon. Men de siste årene har det vært 6. divisjonsspill.

– Ved et opprykk må vi sette oss ned og snakke om hva vi vil. Det er veldig viktig at jeg har gruppen med meg, sier Tron Øyvind.

For ham og assistenttreneren har samhold, inkludering og lagfølelse vært svært viktig. Her er alle velkomne på trening, og før sesongen brukte han mye tid på å snakke med spillerne om deres forventninger og hva de sammen kunne få til.

– Vi fikk veldig mange nye spillere, og mange unge spillere. Vi har nå gutter ned i 17-årsalderen med oss på trening. Felles for dem alle er at de ønsker å få til noe på banen mens de samtidig har det kjekt.

Kvalitet og trivsel

Den gode sesongen skyldes ikke nødvendigvis mye mer trening, men derimot mer kvalitet på treningene. Da han overtok laget var beskjeden fra spillerne at de ønsket mer struktur på treningene og en trener som kunne løfte laget opp på et høyere nivå.

– Vi er mer effektive. Vi trenger ikke nødvendigvis så mye mer enn før, men med mer kvalitet. De går herfra og kjenner at de har trent, og det har gitt resultater, sier Andersen.

Samtidig legger han vekt på at det også skal være kjekt å spille på Våganes.

– Trivsel og det å ha det gøy sammen og på trening er viktig. Det er en god gjeng her, og sammen har vi fått til mye, mener treneren.

Mens det tidligere har vært få som kom på trening er det vanligvis mellom 18 og 20 på hver trening. De har også vært oppe i 35 mann på trening. Det var i vinter. Etter møte med spillergruppa før denne sesongen, ble de enige om at ambisjonen for sesongen burde være å havne topp tre.

– Da var noen grep nødvendig. Vi måtte trene mer og bedre først og fremst, samt utvikle en tydelig spillestil, men også forsterke stallen.

Strømmet til trening

Via jungeltelegrafen og Andersen sitt nettverk i fotballmiljøet, fikk han med seg et par yngre og offensive spillere.

– Og plutselig kom det enda flere, ved at folk tok med seg kompiser. Vi bygget opp et nytt, litt yngre og meget spennende lag. Laget består av solide spillere med masse erfaring og rutine og noen sultne ungdommer som ønsker å vise seg frem på senior nivå, forteller han.

For Tron Øyvind sin del er dette første gang han trener et seniorlag. Før han kom til Våganes var han trener for G16-laget til Havdur, og totalt har han 13 års erfaring som trener for flere ungdomslag i kommunen.

– Min personlige plan for det kommende halvåret er å fullføre B lisens kurset, som jeg kom inn på nylig. Dette vil gjøre mulighetene mine for 2023 og fremover enda større og mer spennende, sier han.