(Nettavisen)

SOLA (Nettavisen Økonomi:) Et utbrudd av den britiske virusmutasjonen har ført til full nedstengning i Oslo og de omkringliggende kommunene etter at minst 40 personer har blitt smittet av varianten i Nordre Follo.

Situasjonen har ført til en ny situasjon for storbyene med hyppig innfart fra hovedstaden. Trondheim, Bergen og Stavanger har gått ut med sterke oppfordringer om test og karantene for innbyggere som kommer fra Oslo-området.

Les også: Se hvor mange som har fått koronavaksine i ditt fylke

Fullt fly fra Oslo fikk ikke teste seg

Stavanger lufthavn Sola har lagt til rette for koronatesting av reisende fra Oslo. Teststasjonen er imidlertid begrenset, og bare en liten andel av de reisende fra hovedstaden ble testet i helgen.

Passasjerer som Nettavisen snakket med som landet 21.17 søndag kveld med et tilnærmet fullt SAS-fly, fikk ikke teste seg på flyplassen fordi teststasjonen måtte prioritere et fly fra Aberdeen.

34 passasjerer som kom fra Oslo-regionen ble testet på Sola søndag fra totalt ni fly. Tilsvarende tall på lørdag var tre passasjerer.

– Det er viktig å få økt kapasiteten. Spesielt nå. Det er Sola kommune som formelt er ansvarlig for dette, i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå er det også viktig at nasjonale myndigheter hele tiden vurderer smittesituasjonen opp mot hvor mye innreise man i det hele tatt tillater, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til Nettavisen.

Sola kommune, ved kommunikasjonsrådgiver Odd Kristian Stokka, sier imidlertid til Nettavisen at de ikke vil øke kapasiteten for å teste Oslo-passasjerer før Helsedirektoratet eventuelt gir beskjed om dette.

– Testsentrene på flyplassene er etablert for å avdekke importsmitte. Oppdraget fra Helsedirektoratet har ikke endret seg, sier Stokka.

På et Norwegian-fly fra Oslo som landet i 11-tiden søndag formiddag, valgte kun seks av 25 passasjerer å teste seg, skriver Aftenbladet.

Les mer: Derfor er frykten stor for det muterte viruset - selv om du ikke blir sykere av det

Bergen vurderer å etablere teststasjon innenlands

På Bergen lufthavn Flesland er det obligatorisk testing av reisende fra utlandet. Men på innenlandsterminalen har det ikke vært mulig å teste seg på flyplassen, fordi teststasjonen ligger på utenlandsterminalen.

– Innenlandsreisende må derfor bruke en av de andre teststasjonene. Vi vurderer å etablere en teststasjon også på innenlandsterminalen, men det er ikke konkludert, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune til Nettavisen.

Per i dag må innenlandsreisende dra til drop in-stasjonene på Spelhaugen i Fyllingsdalen eller Festplassen i sentrum dersom de skal følge kommunens oppfordring om å teste seg etter ankomst. Totalt landet det 11 fly fra Oslo i Bergen søndag.

Bergen kommune opplyser til Nettavisen at 206 personer testet seg på Flesland fredag, 44 testet seg lørdag, mens 344 testet seg på lufthavnen søndag.

Alle testet i Trondheim

I motsetning til i Bergen og Stavanger, testes nå nær alle som ankommer med fly fra Oslo-regionen til Trondheim lufthavn Værnes.

– Vi tilbyr test til alle, og nær 90 prosent av passasjerene fra den aktuelle regionen har testet seg etter ankomst. Det er vi godt fornøyd med, sier smittervernoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i Stjørdal kommune til Nettavisen.

I helgen ble totalt 443 passasjerer fra Oslo-regionen testet på Værnes - 140 på lørdag og 303 på søndag.

Smittevernoverlegen gir mye av æren til Røde Kors, som har pekt og vist vei til teststasjonen for passasjerene. Å øke kapasiteten i lys av utbruddet i Nordre Follo har gått fort, ifølge Vonen.

– Vi var veldig ivrige og fikk folk på plass fort. Det har vi også fått anerkjennelse av fra Statsforvalteren og Helsedirektoratet. Nå har vi tre mottaksstriper på Værnes, og det er generelt lite kø. Du skal kunne få ta en test på under en time, sier smittervernoverlegen i Stjørdal.

Les mer: Dette vet vi om den engelske virusmutasjonen

Blir anbefalt å unngå alle reiser

Fra 2. januar i år ble det obligatorisk å teste seg ved grensestasjoner og ved flyplassene for reisende fra utlandet.

– Nå som smitten igjen øker i Norge, er det viktig å få testet alle som kommer fra utlandet for å hindre importsmitte etter jul og fange opp nye virusmutasjoner, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en melding 31. desember.

Dersom testkapasiteten ved grensen er begrenset, er kravet at reisende skal teste seg senest 24 timer etter ankomst. Brudd på testplikten kan straffes med bøter. I tillegg skal alle som reiser til Norge kunne vise fram en negativ covid-19-test tatt i løpet av de siste 24 timene før avreise.

Alle i de ti kommunene i Oslo-regionen, samt de 15 randsonekommunene, blir anbefalt å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige.

Les mer: Kommuneoverlege: Mutert virus kom inn på sykehjem i romjulen