Gå til sidens hovedinnhold

Nytt virus skaper frykt. Slik beskytter du deg før utlandsreisen

Artikkelen er over 1 år gammel

Slik lyder Folkehelseinstituttets råd for reisende.

HELSE: Et nytt virus skaper frykt i deler av verden etter at ni mennesker har mistet livet etter smitte av det som har fått navnet Wuhan-viruset. Viruset gir seg til kjenne gjennom symptomer som hoste, feber og pusteproblemer. Foreløpig har ikke norske eller europeiske helsemyndigheter frarådet å reise til Kina hvor viruset har oppstått.

Folkehelseinstituttet (FHI) gikk mandag ut med sine råd til de som skal ut og reise. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer også risikoen for reisende til den kinesiske byen som lav til moderat.

Bør vurdere influensavaksine

FHIs råd til reisende er først og fremst at reisende som tilhører risikogrupper bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise, ettersom det er utbrudd av også sesonginfluensa i Kina.

Foreløpig finnes det ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset, og flere land har innført kontrolltiltak for å hindre smitte. Reisende til disse landene må derfor være forberedt på å svare på spørsmål om egen helse dersom de reiser ut av Wuhan. Det sjekkes også etter feber.

Videre oppfordrer FHI til god håndhygiene, primært såpe og vann. Håndsprit kan brukes som en reserveløsning. Instituttet oppfordrer også til å kontakte helsepersonell dersom du opplever symptomer på lungebetennelse.

Det samme rådet står seg gjeldende når reisen er tilbakelagt. Får du symptomer på lungebetennelse i løpet av de første to ukene etter hjemkomst fra Wuhan, bør du kontakte lege.

Ingen Asia-flyvninger fra Sola

Det er per dags dato ingen direkte flyforbindelse mellom Sola og Asia, men det går derimot direktefly til både Amsterdam og London.

Det er derimot ikke umulig at sykdommen kan dukke opp også i Norge.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved FHI i en pressemelding mandag kveld.

Du finner Folkehelseinstituttets infosider om sykdommen her.

Kommentarer til denne saken