Synes du det var vått i mai? Faktisk våtere og kaldere enn på lenge

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets mai måned var den fjerde våteste mai på over hundre år.

DEL

VÆR: Meteorologisk institutt kan melde at mai i år var kjøligere enn april mange steder i landet. Månedstemperaturen for hele landet lå 0,3 grader under normalen. Mange drømmer seg gjerne tilbake til fjorårets flotte mai med opptil 30 grader og sol, men slik har det ikke sett ut så langt.

– Mai var kaldere enn april flere steder i landet. I Bergen skjedde dette sist i 1894, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt, i en pressemelding.

Kjøligere enn april

Flere stasjoner, de fleste på Vestlandet, fikk 70–80 prosent av normalen. Relativt kaldest var det på Vestlandet, Trøndelag, nordlige områder østafjells og i fjellet i Sør-Norge med avvik fra 1 til nærmere 2 grader under normalen.

På en rekke værstasjoner på Vestlandet ble mai kjøligere enn april. I Bergen og på Ona skjedde dette sist i 1894. I Ålesund skjedde det forrige gang i 1926.

Våtere enn vanlig

Også nedbøren lå på over normalen i mai måned. Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen, og måneden er blant de ti våteste maimånedene i en serie som går tilbake til 1900. 1949 er våtest med 180 prosent, mens 1936 er tørrest med 35 prosent. Flere stasjoner på Østlandet fikk 300–400 prosent av den normale nedbøren. Flere stasjoner, de fleste på Vestlandet, fikk 70–80 prosent av normalen.Artikkeltags