Elbil-salget faller. Elbilforeningen mener det henger sammen med bompenger

– Det har vært mye snakk om å avvikle elbilfordelene den siste tiden og vi frykter det har bidratt til å gjøre folk usikre. Vi har ikke tid til det – det haster med å kutte klimautslipp, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

– Det har vært mye snakk om å avvikle elbilfordelene den siste tiden og vi frykter det har bidratt til å gjøre folk usikre. Vi har ikke tid til det – det haster med å kutte klimautslipp, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu. Foto:

– Folk velger det som er lønnsomt, når de blir usikre på om det lønner seg å velge elbil, faller salget. Det er enkel matematikk, sier Christina Bu i Norsk elbilforening.

DEL

ELBIL: I juli endte elbilandelen i nybilsalget på 38 prosent. I første halvår 2019 var elbilandelen på 45 prosent, mens mars var den beste måneden dette året med 58 prosent elbilandel. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Mens det første halvåret av 2019 viste godt salg av elbiler har salget i juli vært fallende.

Nedgangen i elbilsalget bekymrer Norsk elbilforening.

– Nedgangen bekymrer meg. Det har vært mye snakk om å avvikle elbilfordelene den siste tiden og vi frykter det har bidratt til å gjøre folk usikre. Vi har ikke tid til det – det haster med å kutte klimautslippene, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i en pressemelding

.

Elbil-salget har vært sterkt første halvdel av 2019. Nå er det fallende.

Elbil-salget har vært sterkt første halvdel av 2019. Nå er det fallende. Foto:

Vil kreve bompenger også for elbil

Til NRK sier Bu at kjøpsfordelen er den viktigste hos kundene, men at lokale fordeler som bompenger er veldig viktig.

– Vi frykter at det kan være årsaken til at elbilandelene i særlig Oslo og Akershus er så lave, sier hun til NRK.

Mens elbiler tidligere passerte bomstasjoner gratis, er det innført avgift også for disse bilene flere steder. I fjor vedtok kommunestyret i Sola at det skal innføres halv pris i bomstasjonene på elbiler i fremtiden.

Elbilforeningen mener det er viktig å sørge for at flere velger elbil. Skal klimagassutslippene gå ned og Norge innfri sine klimaforpliktelser, mener elbilforeningen at folk må velge elbil.

– Vi mener de politiske partiene i valgkampen bør utfordres på hvordan de kan styrke satsingen på overgang fra bensin- og dieselbil til elbil, sier Christina Bru.

Artikkeltags