Nå skal alle videregående skoler bli Miljøfyrtårn

Fylkeskommunen satser på miljø. Her ser du Fylkesordførar Solveig Ege Tengesdal (t.v) og klimakoordinator i Rogaland fylkeskommune Tara Botnen Holm (t.h) som tok imot Miljøfyrtårndiplomet av varaordfører i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe (midten) i februar 2019.

Fylkeskommunen satser på miljø. Her ser du Fylkesordførar Solveig Ege Tengesdal (t.v) og klimakoordinator i Rogaland fylkeskommune Tara Botnen Holm (t.h) som tok imot Miljøfyrtårndiplomet av varaordfører i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe (midten) i februar 2019. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Rogaland fylkeskommune satser fullt på miljø og tirsdag vedtok et enstemmig fylkesutvalg at alle videregående skolene skal bli miljøsertifiserte.

DEL

– Det er særdeles gledelig at politikerne er så samstemte om satsingen på miljøtiltak i fylket vårt. At vi nå skal klimasertifisere hele organisasjonen vår gjør at vi virkelig blir et Miljøfyrtårn som andre kan se til, sier Tara Botnen Holm, miljøkoordinator i Rogaland fylkeskommune, i en nyhetsmelding.

Det startet i februar med at fylkeshuset og to pilotskoler ble miljøsertifisert. Nå skal også alle videregående skolene og skolesentrene i fylket bli Miljøfyrtårn. For fylkeskommunen vil det gi bedre kunnskap om utslippene og karbonavtrykket i bygningsmassene som fylket eier og drifter.

– Vi har allerede god oversikt når det gjelder energibruken, men en miljøsertifisering ser også på utslipp knyttet til reisevirksomhet og avfall, sier Botnen Holm.

200.000 i året

Politikerne behandlet saken tirsdag og innstillingen fra fylkesrådmannen var at dette kunne bidra til å få frem hvor store og hvilke utslipp fylkeskommunen har knyttet til den daglige driften i skolene. Samtidig som det kan føre til et ytterligere fokus på miljø og klima for både ansatte og elever.

Det vil koste rundt 200.000 kroner i året å få miljøsertifisert skolene.

Politikerne i fylkesutvalget var enstemmig enige med fylkesrådmannen.

Alle sertifisert innen 2022

For å få miljøsertifisering er det blant annet krav om å gjennomføre et miljøprosjekt på skolen og at det arrangeres en hel dag med miljø som tema.

– Ungdommenes klima- og miljøengasjement er blitt veldig tydelig den siste tiden, med flere demonstrasjoner rundt om i landet. Nå kan skolene tydelig vise at de også er med på å gjør et viktig arbeid for miljøet, sier Botnen Holm.

I løpet av 2019 skal ti skoler bli miljøsertifiserte og 2020 står ni nye i kø. De resterende skole vil få sertifiseringen i 2021. For å få denne merkelappen må skolene gjennom en omfattende prosess. hvor blant annet HMS, arbeidsmiljø, avfall og transport skal kartlegges. Målet er at hele fylkeskommunen skal være miljøsertifisert ved utgangen av 2021.

– Dette kommer til å bli et kontinuerlig arbeid som vil øke miljøbevisstheten knyttet til skolen både for de ansatte og for elevene, avslutter miljøkoordinator Botnen Holm.

Artikkeltags