Denne butikken mottar pris for å satse på innvandrere

Takknemlige: Assisterende butikksjef Aferdita Doshlaku (t.v.) og butikksjef Hanne Høivik var strålende fornøyd med å få pris, og særlig siden det var fornøyde kunder som hadde nominert dem.

Takknemlige: Assisterende butikksjef Aferdita Doshlaku (t.v.) og butikksjef Hanne Høivik var strålende fornøyd med å få pris, og særlig siden det var fornøyde kunder som hadde nominert dem. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ble nominert av to imponerte kunder.

DEL

– Dette er selvsagt utrolig kjekt, men også overveldende. For oss er dette bare hverdagen. Det er sånn vi har det her, sier butikksjef Hanne Høivik.

Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet.

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som er ansvarlig for utdelingen. Et viktig kriterium er at bedriften har et mål knyttet til økt etnisk mangfold blant de ansatte og tilrettelegging for et inkluderende arbeidsmiljø.

Best i vest

Kiwi Joa gikk av med seieren for små bedrifter i region vest. Torsdag ettermiddag dukket juryleder og seniorrådgiver ved Integrerings- og mangfoldsdirektoratets regionkontor IMDi Vest, Lubna Jaffery, opp med blomster og innrammet diplom.

Jaffery kunne fortelle at de totalt fikk inn 41 forslag. Av disse ble 7 nominert og gikk videre til siste runde i den regionale kåringen.

Etter å ha snakket med daglig leder og en av de ansatte om hvordan de jobber, falt valget på nærbutikken på Joa for juryen.

Og det viser seg faktisk at det var to av de faste kundene som hadde nominert butikken.

– Det er helt fantastisk. Vi prøver jo å være noe mer enn bare en butikk her. Uten kundene våre er vi ingenting, og da er det ekstra stas at de legger merke til og setter pris på det vi gjør, sier Høivik.

"Alt godt"

Høivik har vært butikksjef siden 2007, og har hele tiden tenkt at hun vil gi flest mulig en sjanse. Både arbeidstrening og språkpraksis er supre løsninger, synes hun.

Og det er langt ifra en belastning, heller en vinn-vinn-situasjon, mener hun.

– Jeg har ikke behøvd å ha jobbintervjuer på flere år. Det å ha folk i praksis her er den beste måten å bli kjent med dem på, sier Høivik, som er kjent for sin positive innstilling, smittende humør og for å bruke uttrykket "alt godt".

Fordelinger av plasser skjer oftest gjennom NAV, men det er også de som tar kontakt direkte med butikken.

Aferdita Doshlaku flyttet fra Kosovo til Norge i 2003. Hun er utdannet lærer fra hjemlandet, og var hjemme med barn de første årene etter at familien flyttet til Sola. Da hun fikk lyst til å begynne å jobbe igjen, forstod hun at at det var vanskelig å få en lærerjobb i Norge.

– Det var faktisk mannen min som spurte Hanne om hun hadde litt jobb til meg. Jeg kunne ikke ett ord norsk, og så for meg at jeg skulle bli værende på lageret. Hanne sendte meg fort ut til kundene og jeg lærte språket. Etter halvannet år tilbød hun meg stillingen som assisterende butikksjef, forteller Doshlaku, som ikke kan få rost sjefen nok for å ha tro på henne.

– Når du kommer til et nytt land og ikke har familien rundt deg, betyr det ekstra mye å få en jobb og et nettverk, sier Doshlaku.

Doshlaku har også rekruttert både familie og venner til praksisplass og jobb i butikken.

– Mange i hjemlandet mitt har hørt om Hanne og Kiwi, for jeg snakker så varmt om det, sier Doshlaku og ler.

Språktrening med kundene

Biniyam Teame (17) fra Eritrea har tredje dag på jobb, og er allerede godt i gang med å plassere varer i hyllene. Det er mye å sette seg inn i, men han synes han er blitt godt tatt imot.

– Det er veldig mange nye ord på varer som kundene spør etter. Jeg kan ikke alt ennå, men lærer hele tiden. Jeg kan godt tenke meg å jobbe i butikk videre, sier 17-åringen, som kom til Norge for rundt ett år siden.

På den grønne jakken har han en button hvor det står "Jeg lærer meg norsk - snakk med meg". Butikksjef Høivik er glad for at kundene er med på integreringsarbeidet som butikken gjør.

Fotfeste i arbeidslivet

- KIWI Joa gjør en fremragende innsats for integrering i arbeidslivet. De gir personer med innvandrerbakgrunn en mulighet til å få et fotfeste i arbeidslivet, og virksomheten gir mulighet for språktrening og arbeidspraksis. Mange blir ansatt i butikken og får mulighet til å ta fagbrev innen butikkfag, sa juryleder Jaffery da hun overrakte prisen.

 Juryleder Lubna Jaffery og Anja Berggård Endresen (her som representant for Sola kommune) overakte prisen til butikksjef Hanne Høivik og assisterende butikksjef Aferdita Doshlaku.

Juryleder Lubna Jaffery og Anja Berggård Endresen (her som representant for Sola kommune) overakte prisen til butikksjef Hanne Høivik og assisterende butikksjef Aferdita Doshlaku. Foto:

Anja Berggård Endresen var med som representant fra Sola kommune gjennom sitt verv i utvalg for oppvekst og kultur. Også hun har latt seg imponere over arbeidet de gjør for integrering på nærbutikken.

– Dette er akkurat sånn vi vil ha det. Sola kommune er en stor takk skyldig til Kiwi Joa, sa Berggård Endresen.

Nå går Kiwi Joa videre til den nasjonale kåringen, hvor butikken konkurrerer mot andre regionsvinnere.

De nasjonale prisene deles ut på regjeringens integreringskonferanse 24. september. Da vil Kunnskaps- og integreringsministeren avsløre hvem som ender opp på pallen og hvem som får den gjeveste nasjonale prisen.


Artikkeltags