9.000 norske Ving-kunder rammet av Thomas Cook-konkurs

Foto:

Av

Reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning. 9.000 nordmenn strandet i utlandet.

DEL

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

- Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, opplyser Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden, på selskapets nettside.

- Selskapets fokus akkurat nå er å ta vare på kundene, og vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss. I løpet av dagen vil vi informere kundene våre så snart vi har ny informasjon, opplyser Wikner videre.

Tidenes sivile transportnøtt

Selskapet måtte ha 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) , om for å bli reddet. Dessverre for reisende og ansatte endte krisemøtet natt til mandag resultaløst.

I tillegg til ansatte som mister jobben utløser krisen tidenes transportnøtt for myndighetene i flere europeiske land.

For Norges del er alle pakkereiser er beskyttet av Reisegarantifondet. Fondet sørger for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger, eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.

9.156 nordmenn rammet

Dette gjelder imidlertid ikke for kunder som har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting, ifølge fondets nettsider.

Nettavisen var lørdag i kontakt med Ving Norge. De er en del av det nordiske reisekonsernet Thomas Cook Northern Europe, som igjen er en del av Thomas Cook Group PLC.

- Vi forstår at våre kunder blir bekymret av alle mediespekulasjonene rundt Thomas Cook, sa Marie-Anne Xachrisson til Nettavisen lørdag.

Ifølge E24 er 9.156 nordmenn på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden. 8.685 av disse er på tradisjonelle charterreiser, mens resten er på ferie basert på rutefly til og fra norske flyplasser.

Artikkeltags