For denne familien har det blitt en tradisjon å gå på flystevne

Familien Asserson har vært på hvert eneste stevne de siste årene og liker seg godt. Fra venstre: Olav, Frida (9), Synne (7) og Anette.

Familien Asserson har vært på hvert eneste stevne de siste årene og liker seg godt. Fra venstre: Olav, Frida (9), Synne (7) og Anette. Foto:

Årets Flydag trakk som vanlig både små og store og for flere familier har det nå blitt en tradisjon å se på flyshowet.

DEL

Flere tusen mennesker hadde tatt turen til flyplassen på Sola og Flydagen i dag. Sola strålte og de mange flyene kunne holde sin oppvisning på nesten skyfri himmel. Blant dem som hadde rigget seg til for å se flyene var familien Asserson.

– Vi har vært her hvert år siste årene. Første gang vi gikk var eldstemann på 15 år, bare ett år gammel. Det er sosialt, kjekt og fascinerende å se på flyene. Jagerflyene er gulroten, sier Anette Asserson.

Hele familien på fire har rigget seg til med tepper og fluktstoler og ser fram til en dag ved flystripa.

Familien Havsø på flystevne for første gang. Fra venstre: Anna, Viljar (2), Varg (9mnd) og Morten.

Familien Havsø på flystevne for første gang. Fra venstre: Anna, Viljar (2), Varg (9mnd) og Morten. Foto:

Familietradisjon

Like bortenfor sitter Anna og Morten Havsø med sine to barn i tvillingvogn. Annas morfar var jagerpilot og helikopterpilot og hun er derfor vant med å gå på flystevne siden hun var liten. Nå hadde hun lyst å overføre dette til sine barn og har for første gang tatt med hele familien på flyshow.

Kompisene Håkon Mathias Mohn (19) og Samuel Njærheim (16) gledet seg til å se flere spennende fly.

Kompisene Håkon Mathias Mohn (19) og Samuel Njærheim (16) gledet seg til å se flere spennende fly. Foto:

Kompisene Håkon Mathias Mohn (19) og Samuel Njærheim (16) har begge vært interessert i fly siden de var små. Håkon er nok hakke mer aktiv og bruker mange timer på spotte fly, spesielt i sommer halvåret.

– Faren min er også interessert i fly og har tatt han med på flyplassen siden han var liten, sier han.

De synes det er spennende å se flyene i lufta og høre lyden av dem. Samuel synes også det er fascinerende at noe så tungt klarer å fly. De gleder seg begge mest til å se jagerflyene.

I en oppblåsbar sakkosekk sitter en vennegjeng på fem. De er bare middels interesserte i fly, men synes det er gøy å slappe av i fint vær å se på oppvisningen.

– Vi ser fram til å se F35 og F16 ellers har vi med boller og kaffe og skal kose oss, sier de.

Denne vennegjengen hadde rigget seg for en full dag på flyshow. Fra venstre: Marte Kvalvik, Julie Andreassen, Øyvind Indreeide, Samuel Poudroux og Jeanette Jensen.

Denne vennegjengen hadde rigget seg for en full dag på flyshow. Fra venstre: Marte Kvalvik, Julie Andreassen, Øyvind Indreeide, Samuel Poudroux og Jeanette Jensen. Foto:

Mange frivillige i sving

Det er Sola Flystasjon Flyklubb som er arrangør for flystevnet. Å få så mange kjente fly til å komme til Sola koster penger, men akkurat hvor mye vil de ikke røpe. Det kan koste alt fra noen titusen til et sekssifret beløp for å få enkelt fly til å komme på stevnet, men ofte deles beløpet med både andre stevner, flyplasser og piloter.

Alt arbeidet rundt stevnet gjøres frivillig og det er billettinntektene som betaler for flyene. Det er likevel ingen tvil om at det er en stor risiko. Da er det godt at værgudene er på deres side og har gitt strålende sommervær to år på rad nå. Flere tusen betalende var innom stevnet lørdag og rundt 100 frivillige var i sving for å få det hele til å gå rundt.

Familien Henriksen var godt representert blant de frivillige på Flydagen. Fra venstre; far Ernst, sønn Erlend og onkel Stig.

Familien Henriksen var godt representert blant de frivillige på Flydagen. Fra venstre; far Ernst, sønn Erlend og onkel Stig. Foto:

Ville bidra

Blant de frivillige var Erlend Henriksen (14) han stod i billettluka sammen med onkelen Stig Henriksen. De hadde begge blitt rekruttert av far til Erlend, Ernst, til å være frivillige.

– Det er kjekt å stå her og kjekt å bidra. Alt vi tjener her går til barnekreftforeningen, så vi bidrar til noe godt også, sier Erlend.

Han er også veldig interessert i fly, og har arvet det av faren sin, derfor hadde han ikke noe imot å tilbringe dagen sin på stevnet.

Det var flere som aktører som hadde møtt opp for å selge både mat og andre ting. Blant dem var Magne Andreas Westerheim som solgte alt fra merker til gamle forsvars-kopper.

– Jeg har samlet i cirka 50 år. Her kan du få flere samlerobjekter, sier 81-åringen.

Han er en gjenganger på flystevne og deltok på begge stevnene på Sola på 50-tallet.

Artikkeltags