PRIS: NRK-journalist Syed Ali Shahbaz Akhtar skrev i mai i fjor om pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås etter at han hadde hatt tilsyn av inspektører fra Mattilsynet. Saken ble starten på en skandale der Mattilsynet står igjen ribbet for tillit, og der direktøren gikk av.

Les den prisvinnende artikkelen her.

Saken fikk fredag kveld prisen for årets nyhetssak 2019 av Stavanger journalistlag, Redaktørforeningen og Universitetet i Stavanger. Denne saken snudde helt rundt på bøndenes og Mattilsynets rolle. Det statlige organet Mattilsynet begikk et alvorlig overtramp både ved at rapporten som ble skrevet etter tilsynet hos pelsdyret var full av feil, men også ved mangelen på respekt og forsøk på å skjule det som hadde skjedd.

I ettertid har flere bønder samlet seg, ikke minst etter initiativ fra solabu og bonde Margrete Dysjaland, til å et folkemøte der det ble dannet en arbeidsgruppe som skal jobbe med å la bøndene bli hørt.

Etter avsløringene fra NRK Rogaland har også mat- og landbruksminister Olaug Bollestad kommet med en rekke krav til Mattilsynet.