(Nidaros)

Norge stenger flyplasser, havner og innfører utstrakt grensekontroll fra mandag morgen for å bremse koronasmitten, opplyser statsminister Erna Solberg under pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, sa Solberg.

Jobber med å hente nordmenn

Nordmenn som er i utlandet skal likevel få lov til å komme hjem. Det jobbes også med å hente nordmenn hjem.

– Vi er i dialog med Norwegian og SAS om de kan behjelpelige med å frakte smittevernutstyr og hente nordmenn hjem fra utlandet. Men kan ikke garantere at vi skal hente nordmenn hjem fra hele verden, sier statsministeren.

Fraråder utenlandsreiser

Tidligere lørdag kom Utenriksdepartementet med nye reiseråd.

De fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Årsaken er økningen i utbredelse av koronaviruset internasjonalt og den uforutsigbare og vanskelige situasjonen for mange reisende. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Dette gjelder også handel og utfart til Sverige.

Solberg brukte også pressekonferansen til å understreke at det kan bli vanskelig å ta vare på nordmenn som drar til hytta.

- Vi oppfordrer folk som er på hytter om å reise hjem. Det gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse, sa Solberg.

– Helt uvirkelig

Under pressekonferansen lørdag beskrev statsministeren de siste dagene:

– Disse siste dagene har vært helt uvirkelige for meg og det har det sikkert vært for alle dere andre.

Hun pekte også på at dagene framover vil kreve mye.

– Dette rammer hverdagen vår, helsevesenet og økonomien vår. Mange opplever at hverdagen er snudd på hodet. Jeg takker alle i førstelinjen, i helsevesenet, men også alle andre, sa hun.